Tekst objavljen: 20.04.2017 8:57        


BEOGRAD, 20. aprila (Tanjug) - Članovi Fiskalnog saveta i Srpske asocijacije menadžera (SAM) održali su danas tradicionalni godišnji sastanak na kojem su razmatrani problemi sa kojima se suočava srpska privreda i očekivanja Srbije kada je reč o makroekonomskoj prognozi.  

Fiskalni savet i SAM o problemima i očekivanja

Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov, kazao je novinarima da je Fiskalni savet predstavnicima SAM predstavio tekuće stanje u budžetu, dok su članovi te asocijacije izneli tekuće stanje u privredi i njihove poglede na srednji rok, kako bi se videle mogućnosti za bolje usklađivanje.

"Cilj sastanka je bio da iz dva različita ugla sagledamo iste probleme i da tražimo optimalne mere", kazao je.

"Za održivost javnih finasija iIi za napredovanje srpske privrede u narednom periodu će biti ključan privredni ambijent i rast, pa ono što je bilo korisno Fiskalnom savetu u današnjim razgovorima sa predstavnicima SAM je to što smo iz prve ruke saznali šta je to što privrednike koči da dodatno investiraju, kao i koje su to
mogućnosti koje bi im nekim eventualnim finim podešavanjima fiskalne politike moglo da se izađe u susret", kazao je on.

Altiparmakov je naglasio da je stanje u budžetu takvo da ne može da se očekuje neko drastično smanjenje poreza ili doprinosa u Srbiji, ali da se nešto na tom planu ipak moglo primeniti.

Ta "fina podešavanja", kako je precizirao, su mere kojima bi se mogli stimulisati manji porezi i doprinosi, koji bi se nadoknadili većim PDV-om, odnosno neke eventualne poreske stimulacijie, ali samo u slučaju osnivanja novih malih I srednjih preduzeća, ali ne i za čitavu privredu jer bi to vodilo velikom povećanju deficita.

Predsednica SAM-a Stanka Pejanović kazala je da je osnov zadatak današnjeg sastanka sa Fiskalnim savetom, bio da se međusobno informišu obe strane I da se vidi gde se se stalo I šta se očekuje kada je u pitanju makroekonomska prognoza.

"Većina nas ovde su ljudi koji vode kompanije, a za par meseci kreće budžetiranje za narednu godinu, što nas veoma zanima", naglasila je ona.

Pejanovićeva, koja je i generalni direktor Gorenja Beograd je dodala da je većina članova SAM iz malih i srednjih preduzeća i da oni smatraju da su velika preduzeća u nekoj prednosti kada se pričca o rešenjima i investicionoj klimi.

"Jedan od predloga, koji je iznet na današnjem sastanku bio je i da se smanje porezi i doprinosi, i da to ne bismo uzeli za profit već za bolje plaćanje ljudi, jer imamo problem sa odlivom kvalitetnog radnog kadra, ali odgovor Fiskalnog saveta je bio da bi se to smanjenje nadomestilo eventualnim povećanjem PDV-a", rekla je ona.

Zaključak svih privrednika, članova SAM, je da mora da se radi na pravnom okviru, na stabilnosti i na smanjenju korupcije, što obezbeđuje izvesnost u poslovanju i izradu kvalitetnih prognoza i investicionih projekata, rekla je Pejanović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana