Tekst objavljen: 01.09.2016 11:01        


Međunarodni monetarni fond ocenio je da su fiskalni rezultati Srbije u 2016. godini značajno bolji od programom planiranih kao rezultat ostvarenog povećanja poreskih prihoda i striktne kontrole rashodne strane budžeta, saopštila je Narodna banka Srbije.  

Fiskalni rezultati Srbije bolji od planiranih programom

Dalji napredak u procesu optimizacije javnog sektora treba sprovoditi uz prethodnu detaljnu funkcionalnu analizu a preporučuje se donošenje mera za efikasnije projektno finansiranje.

Ta međunarodna monetarna institucija pozdravila je oprezno prilagođavanje monetarne politike koju sprovodi Narodna banka Srbije, imajući u vidu rezultate fiskalne konsolidacije i nisku inflaciju, a režim ciljanja inflacije i fleksibilnost u pogledu deviznog kursa domaće valute, smatra adekvatnim.

Pozitivni trendovi u finansijskom sektoru treba da se nastave, kroz sprovođenje Strategije za rešavanje problematičnih kredita i rešavanje pitanja banaka sa većinskim državnim vlasništvom, navodi se u saopštenju Narodne banke Srbije.

Dalje sprovođenje strukturnih reformi ključno je za smanjenje fiskalnih rizika i budući ekonomski napredak, a za ostvarenje programskih ciljeva potrebno je dosledno sprovođenje planova za rešavanje pitanja velikih državnih preduzeća.

Odbor izvršnih direktora MMF doneo je juče odluku o uspešnom završetku četvrte i pete revizije aktuelnog standby aranžmana sa Srbijom, podseća se u saopštenju.

Ovaj aranžman se i dalje tretira kao aranžman iz predostrožnosti, odnosno bez namere Republike Srbije da se odobrena sredstva koriste.

MMF je ocenio da su rezultati koje postiže srpska ekonomija prevazišli očekivanja, pre svega usled jačanja javnih finansija, unapređenja strukturnih mera i povećanja poverenja investitora.

Određeni rizici postoje i to u pogledu rasta javnog duga i izazova u domenu strukturne politike, kao i neizvesnosti koja dolazi sa tržišta iz okruženja. Zbog toga je potpuna posvećenost sprovođenju dogovorenog ekonomskog programa ključna za stabilan i održiv ekonomski rast.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
fiskalni rezultati MMF nbs Srbija ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana