Tekst objavljen: 23.08.2016 9:35        


Američka Uprava federalnih rezervi (Fed) je blizu dostizanja ciljanog zapošljavanja i inflacije od 2,0 odsto, prema rečima potpredsednika Feda Stenlija Fišera. Blizu smo ostvarenja naših ciljeva, izjavio je Fišer u Koloradu, dodajući da je rast zapošljavanja izuzetno otporan, javlja britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Fišer: Fed blizu dostizanja ciljeva

Fišer pominjao kamatne stope, ali će njegovi komentari, kako ocenjuje britanski servis, verovatno otvoriti debatu o vremenskom periodu njihovog podizanja.

Ovogodišnji tempo rasta zapošljavanja, iako sporiji nego u 2015. godini, bio je više nego dovoljan kako bi tržište rada nastavilo da beleži oporavak, kazao je Fišer.

Kako je dodao, inflacija je, kada se izuzmu cene hrane i energenata, blizu cilja Feda od 2,0 odsto.
U poslednjih nekoliko godina, američka ekonomija je morala da se suprotstavi grčkoj dužničkoj krizi, jačanju dolara i sporadičnim finansijskim turbulencijama. Ipak, čak i usred ovih potresa, tržište rada nastavlja da napreduje, a zapošljavanje nastavlja da raste, izjavio je Fišer.

Jedan do ključnih problema je, kako je rekao, usporavanje rasta produktivnosti u SAD u proteklih nekoliko godina, koje bi, ako se zadrži, moglo ugroziti radna mesta i rast primanja.

Njegovi komentari dolaze uoči govora predsednice Feda Dženet Jelen u petak, koja bi trebalo da pruži nove smernice u pogledu monetarne politike te institucije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
fed

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana