Tekst objavljen: 04.08.2015 11:59        


Fond Green for Growth, Jugoistočna Evropa (GGF) i ProCredit banka stupili su u novo partnerstvo kojim će podržati projekte energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije u Srbiji.

Finansiranje projekata obnovljivih izvora energije

ProCredit banka je lider na tržištu kreditiranja projekata energetske efikasnosti, usmerena na poljoprivredne proizvođače i mala i srednja preduzeća. Kredit u iznosu od 20 miliona evra, koji je Fond odobrio ProCredit banci, će poslužiti da se poslovanje banke u ovom segmentu proširi, sa snažnim fokusom na finansiranje energetski efikasne opreme, kao što su poljoprivredna mehanizacija i oprema za proizvodnju. ProCredit banka će takođe koristititi sredstva za finansiranje projekata obnovljivih izvora energije.

„Sa snažnom pozicijom na tržištu kreditiranja projekata energetske efikasnosti koje sprovode poljoprivredni proizvođači i mala i srednja preduzeća, ProCredit banka se odlično uklapa u postojeću mrežu GGF partnerskih institucija. Takođe, ProCredit banka je prvi partner Fonda u Srbiji koji će finansirati projekte obnovljivih izvora energije, koji su ključni za razvoj zelene ekonomije u Srbiji,” istakao je Christopher Knowles, predsednik Upravnog odbora Green for Growth Fonda, Jugoistočna Evropa.

„Za ProCredit banku, odgovornost počinje kvalitetnim uslugama i pažljivom kreditnom analizom, ali se na tome i ne završava. Verujemo da se naša odgovornost proteže i na naše i Vaše zajedničko okruženje, koje treba da ostane na raspolaganju i generacijama koje slede. Važan segment našeg poslovanja je aktivno promovisanje zaštite životne sredine i standarda energetske efikasnosti, uz posebno povoljnu kreditnu podršku klijentima za dostizanje tih standarda, kako bismo ih podržali i podstakli da i oni daju svoj doprinos,” izjavio je član Izvršnog odbora ProCredit banke Igor Anić.

Fond Green for Growth, Jugoistočna Evropa (GGF) posvećen je povećanju energetske efikasnosti i podsticanju korišćenja izvora obnovljive energije u jugoistočnoj Evropi, uključujući Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, BJR Makedoniju, Kosovo*, Crnu Goru i Tursku, kao i u susednoj istočnoj evropskoj regiji koja se sastoji od Jermenije, Azerbejdžana, Gruzije, Moldavije i Ukrajine. GGF obezbeđuje refinansiranje finansijskim institucijama, a u svrhu daljeg kreditiranja privrede i domaćinstava za projekte energetske efikasnosti.

Fond takođe direktno investira u male i srednje projekte korišćenja obnovljivih izvora energije. Da bi efekat finansijskih aktivnosti Fonda bio veći, GGF Centar za tehničku pomoć nudi podršku u izgradnji kapaciteta finansijskih institucija i partnera. GGF je pokrenut kao javno privatno partnerstvo u decembru 2009. godine od strane Nemačke razvojne banke (KfW) i Evropske investicione banke (EIB) uz finansijsku podršku Evropske komisije, Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Sve veću bazu investitora čine donatorske agencije, međunarodne finansijske institucije i institucionalni privatni investitori, kao i Međunarodna finansijska korporacija (IFC) i Holandska finansijska kompanija (FMO).

GGF je registrovan po zakonima Luksemburga kao investiciona kompanija za varijabilnim kapitalom (SICAV) i pod privatnim upravljanjem je od strane Oppenheim Asset Management Services S.à r.l., Luksemburg, u saradnji sa investicionim savetnikom Fonda, kompanijom Finance in Motion GmbH, Frankfurt/Main, Nemačka, te tehničkim savetnikom MACS Management & Consulting Services GmbH, Frankfurt/Main, Nemačka. Više detalja o Fondu se nalazi na www.ggf.lu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
finansiranje preduzeća energetska efikasnost banka procredit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana