Tekst objavljen: 02.10.2015 15:25        


Finansijska edukacija jedna je od tema kojoj često ne posvećujemo dovoljno pažnje, a važna je za pametno upravljanje ličnim budžetom. Kako ne bismo upali u probleme, važno je da naučimo kako da trošimo, kako da štedimo i da se upoznamo sa svim što sa sobom nose finansijske usluge i proizvodi.

Finansijska pismenost je ključ za izbegavanje dugova

Ipak, mnogi od nas savet za upravljanje novcem potraže tek kada se suoče sa nekim problemom. Da bismo bili spremni unapred, banke, finansijske institucije, država, škole, nevladin sektor i mediji rade na tome da podignu nivo finansijske pismenosti kod građana.

Narodna banka Srbije 2012. godine sprovela je prvo istraživanje finansijske pismenosti na nacionalnom nivou.

- Rezultati su pokazali relativno visok nivo poznavanja finansijskih proizvoda, ali istovremeno i finansijske kontrole. Većina građana tvrdi da pre nego što se odluči za kupovinu, pažljivo razmotri da li to može sebi da priušti, da na vreme plaća račune i lično vodi računa o svojim finansijama. Najmanju razboritost prilikom trošenja novčanih sredstava pokazuju mladi, koji ujedno najmanje i štede. Stanovnici sa seoskog područja, kao i građani sa nižim stepenom obrazovanja i primanja pokazuju nešto lošiji nivo poznavanja finansijskih proizvoda - kažu za “Blic“ u NBS.

Iskustvo je pokazalo da precizan vodič za finansijsku edukaciju koji bi bio jednako primenljiv u svakoj zemlji ne postoji, pa se svakom tržištu pristupa drugačije.

- Ono što je neophodno za uspešnosti tih projekata je kontinuitet i saradnja svih učesnika - obrazovnih institucija, medija, platnih kompanija, banaka i državnog sektora. I to je univerzalni model, bez obzira da li govorimo o Beogradu, Sarajevu ili Pekingu - kaže Vladimir Đorđević, generalni direktor kompanije Visa za Jugoistočnu Evropu.

On objašnjava da su finansijska tržišta danas znatno kompleksnija, a količina novih proizvoda i usluga ponekad može zbuniti potrošače.

- S druge strane, zahvaljujući novim medijima, odgovor od banke možete dobiti u roku od nekoliko minuta. Za pametno korišćenje finansijskih proizvoda, neophodna su znanja. Da biste izabrali onaj koji odgovara vašim potrebama i mogućnostima morate dobro razumeti ponudu, uslove, prednosti, ali i rizike korišćenja - kaže Đorđević.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
lične finansije finansijska pismenost finansije bankarski proizvodi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana