Tekst objavljen: 04.01.2017 14:03        


Poslednjih godina građanima su sve privlačniji krediti sa promenljivom kamatnom stopom, jer su zbog niske vrednosti euribora, i belibora ovakvi krediti povoljniji od onih s fiksnom kamatnom stopom. Međutim, stručnjaci kažu da kod potpisivanja ugovora za kredit treba da razmislite dva puta, jer je na duži rok promenljiva kamatna stopa vrlo rizična.

Fiksna ili promenljiva kamatna stopa? Dvaput razmislite

Fiksna kamatna stopa znači da će plaćanja u izabranoj valuti biti ista tokom celog perioda otplate kredita. S druge strane, promenljiva kamatna stopa znači da banka ima pravo da promeni kamatu u skladu sa uslovima poslovanja ili promenama na tržištu. To znači da rate mogu da se povećaju, ali i da se smanje, sa čime upravo računaju mnogi korisnici kredita.

Zoran Grubišić, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji objašnjava da oba rešenja imaju prednosti i mane, a glavno pitanje je ko preuzima rizik?

- U slučaju fiksne kamatne stope, klijenti su maksimalno zaštićeni visinom kamatne stope, kamatni rizik ne postoji, njega je preuzela banka. Ako dođe do rasta euribora, banka ne sme da koriguje ratu - objašnjava Grubišić.

U slučaju promenljive kamatne stope, kompletni rizik je na korisniku kredita. - Ako korisnik uzme stambeni kredit u periodu otplaćivanja od 20 ili 25 godina, niko mu ne garantuje koliki će biti euribor u tom periodu - kazao je Grubišić, dodajući da banke nude mogućnosti klijentima mogućnost da na tri godine menjaju vrstu kredita prema aktuelnoj ekonomskoj situaciji.

Ekonomista Ljubodrag Savić kaže da postoji opasnost po pitanju promenljive kamatne stope i da je sasvim realno očekivati da evro počne da raste.

- Promenljiva kamatna stopa ima svojih prednosti ali u kratkom roku. Nema šanse da belibor (referentna kamatna stopa za dinar) ostane na takvom istorijskom minimumu. Fiksna kamatna stopa je trenutno viša od varijabilne, ali ljudi moraju da računaju da će cena novca koji banke pozajmljuju ići gore. Ponavljam, dobro razmislite. Promenljiva kamatna stopa je u redu, ali ako je u pitanju kredit u periodu otplate od dve, tri godine - savetuje Savić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamata na kredite fiksna kamata varijabilna kamatna stopa krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana