Tekst objavljen: 18.04.2016 12:56        


Cene nafte su se sunovratile danas, nakon što vodeći svetski proizvođaci nisu uspeli da se dogovore o ograničavanju proizvodnje kako bi ublažili preobilnu ponudu na tržištu, pošto je napetost između Irana i Saudijske Arabije sprečila postizanje predviđenog sporazuma. 

Fijasko sastanka naftaša u Dohi trese cene

Cene su pale više od pet odsto na početku azijskoj trgovanja posle saopštenja Saudijske Arabije da dogovor mora da obuhvati sve članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), uključujući i regionalnog rivala, Iran, koji je bojkotovao pregovore, izveštava agencija Frans pres.

Američka "laka" nafta WTI za isporuke u maju potonula je 4,53 odsto na 38,35 dolara za barel, odnosno za 1,83 dolara u odnosu na cenu na zatvaranju trgovanja u petak.
Globalna tržišna referenca, severnomorska sirova nafta "brent" za junske isporuke spustila se za 1,74 dolara, ili za 4,04 procenta na 41,36 dolara.

Mnogi su očekivali da će na sastanku u nedelju u glavnom gradu Katara, Dohi, biti postignut sporazum kojim bi se zaustavio strmoglav pad cena nafte, koje su se više nego prepolovile od sredine 2014. godine, nanoseći izvoznicima milijarde dolara gubitaka prihoda.

Međutim, posle višečasovnih pregovora, predstavnici 18 zemalja proizvođača su zaključili da im je potrebno "više vremena" da postignu dogovor o ograničavanju isporuka, izjavio je katarski ministar energetike Mohamed bin Saleh al-Sada.

"Generalni zaključak je bio da je potrebno više vremena za međusobne konsultacije u okviru OPEK-a i proizvođača izvan naftnog kartela", rekao je Sada, ne precizirajući datum za nove pregovore.
Ed Mors, šef odseka za globalna istraživanja sirovina u Sitigrupi, izjavio je za "Blumberg news" da su "razgovori minulog vikenda demonstracija da saudijska vlada, kao što je princ prestolonaslednik jasno rekao, ne želi da ustupi tržišni udeo".

"Oni strahuju da slabost, ili ''pesimizam'' na tržištima u svetu može potrajati dugo vremena. Kao što su naučili iz 1980-ih, ako prepuste udeo na tržištu koje je u padu - vrlo teško da će ga vratiti", naveo je Morsi.

Saudijska princ prestolonaslednik Mohamed bin Salman ranije je kategorično izjavio da vodeći svetski proizvođač neće prihvatiti zamrzavanje proizvodnje bez učešća Irana.

Saudijska Arabija je odbila da smanji produkciju uprkos padu cena u pokušaju da zadrži tržišni udeo, iako pritisak narasta, imajući u vikdu da je pad prihoda od nafte Rijadu doneo rekordan budžetski deficit prošle godine, navodi Frans pres.

Teheran, koji se tek vratio na svetska tržišta nakon ukidanja zapadnih sankcija u januaru ove godine, odbio je da učestvuje na sastanku, navodeći da želi da poveća svoju proizvodnju do nivoa pre sankcija.
Katarski ministar je pokušao da ublaži posledice koje će neuspeh sastanka imati na cene nafte, koje su se pre samita u Dohi oporavile za oko 50 odsto sa minimuma na koji su pale u februaru, navodeći da je tržište sve uravnoteženije.

Pored visoke proizvodnje iz OPEK-a, na višak nafte na tržište uticalo je i usporavanje tražnje u zemljama najvećim potrošačima, kao što je Kina, kao i rast američke proizvodnje iz škriljaca.

Na pitanje da li je Iran bio u centru diskusije, u kojoj je učestvovala i nečlanica OPEK-a, Rusija, Sada je rekao da bi učešće Tehrana učinilo bilo kakvo zamrzavanje proizvodnje efikasnijim.

"Mi poštujemo njihov (iranski) stav... sigurno će zamrzavanje (proizvodnje) biti efikasnije ako su uključeni glavni proizvođači, uključujući Iran", rekao je Sada, dodajući da bi to "pomodlo uranoteženju tržišta".
Razgovori su bili odloženi za nekoliko sati, pošto su neke zemlje tražile promene u nacrtu sporazuma kojim se poziva na zamrzavanje proizvodnje do oktobra, izjavio je jedan delegat za Frans pres.

OPEK je saopštio prošle srede da je iranska proizvodnja nafte u martu iznosila 3,3 miliona barela dnevno, u odnosu na 2,9 miliona u januaru, što je još uvek manje od nivoa pre embarga od oko 4,0 miliona barela dnevno.

Iz "naftnog kartela" je takođe saopšteno da su članice OPEK-a pumpale 32,25 miliona barela dnevno u martu, pri čemu na Saudijsku Arabiju otpada gotovo trećina, što je takođe iznad proseka od 31,85 miliona barela dnevno u 2015. godini, navodi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte cena nafte na berzi pad cene nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana