Tekst objavljen: 25.08.2015 8:29        


Globalna tržišta akcija juče je doživela strmoglav pad, a cene na robnim berzama dostigle novi minimum pod uticajem podrivene privredne situacije u Kini, i usled straha od štetnog usporavanja druge najveće svetske ekonomije. 

Fijasko na svetskim berzama

Vrednost akcija na kineskim berzama pada od sredine juna kada su bile na vrhuncu, zbog čega su vlasti pokrenule široke intervencije u pokušaju da obuzdaju taj trend, ali ni najnovije tržišne intervencije zvaničnog Pekinga nisu uspele da povrate poverenje, prenosi agencija AFP.

Gotovo 9-procentni pad akcija u Kini potresao je globalna tržišta, pa je američki industrijski indeks Dau Džons u jutarnjem trgovanju izgubio više od 1.000 bodova, pre nego što je Wall Street ublažio gubitke, dok je indeks S||P500 potonuo više od tri odsto, nakon čega se blago oporavio.

"Nema sumnje da panika rađa paniku na tom (Wall Street) tržištu", izjavio je predsednik kompanije "Holand||amp", Majkl Holand, u intervjuu za "Blumberg" televiziju, nazivajući jučerašnji dan "crnim ponedeljkom" i dodajući da je "to psihološka stvar, koja se širi svuda".
Pojedine evropske berze su takođe juče zabeležile gubitak iznad sedam procenata u popodnevnom trgovanju.

Londonski FTSE 100 oslabio je 4,67 procenata i na zatvaranju je iznosio 5.898,87 bodova.
Pariski KAK 40 je skliznuo za 5,35 odsto na kraju dana, na 4.383,46 bodova, pošto je prethodno bio u gubitku za više od osam procenata. Frankfurtski DAX 30 je pao 4,70 odsto, i završio na 9.648,43 bodova, što je njegov najveći procentualni pad od novembra 2011. godine.

"Pratimo situaciju u Kini vrlo pomno. Međutim, negativne posledice po nemačku privredu će verovatno biti ograničene", izjavio je portparol vlade najveće evropske ekonomije novinarima u Berlinu.
Među ostalim evropskim tržištima koja su juče doživele "crni ponedeljak" s gubitkom iznad pet procenata nalaze se berza u Amsterdamu, Briselu, Milanu, Madridu i Oslu, čiji je indeks završio na najnižem nivou za četiri godine.

Krizom pogođena glavna grčka berza oslabila je za više od 10 odsto, podlegavši takođe negativnom uticaju rasprodaje akcija u Kini, kao i pritiscima zbog političke neizvesnosti u Grčkoj uoči vanrednih izbora koji će se verovatno održati sledećeg meseca.

Akcije na berzi u Šangaju su danas potonule 8,49 odsto, što je najveći pad od februara 2007, a više od 800 akcija dostiglo je dnevni limit pada od 10 odsto, navodi "Blumberg". Šenženski kompozitni indeks pao je 7,70 odsto na 1.882,46 poena. Akcije naftnih giganata PetroChina-e i Sinopeka pale su 4,90 odnosno 8,94 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pad akcija na berzi kineska berza grčka berza američka berza evropske berze wall street

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana