Tekst objavljen: 13.06.2019 11:20        


"Fejsbuk" je objavio da više ne dozvoljava da se njegove aplikacije unapred instaliraju u pametne telefone koje proizvodi "Huavej".

Fejsbuk skida svoje aplikacije sa Huaweja

Korisnici koji već imaju uređaje kineske kompanije moći će i dalje neometano da koriste aplikacije i dobijaju softverska ažuriranja, ali novi "Huavej" telefoni neće imati unapred instaliran Fejsbuk, WhatsApp i Instagram.

Ova odluka je još jedna od posledica zabrane koji su SAD uvele "Huaveju" zbog tvrdnje da uređaji te kompanije ugrožavaju američku nacionalnu bezbednost.

Iz "Huaveja" su požurili da objasne korisnicima, kako postojećim, tako i svim budućim, da neće morati da se odreknu Fejsbukovih aplikacija, odnosno da će moći i dalje da ih preuzimaju, instaliraju i koriste kao i do sada. Jedina razlika je što neće biti automatski instalirane na telefonima.

Problem bi mogla da bude aktuelna zabrana "Gugla", po kojoj buduće verzije "Huavej" telefona neće imati pristup Guglovoj prodavnici aplikacija, osim ako u međuvremenu američke vlasti ne promene svoju politiku prema kineskoj kompaniji. Pozitivna strana naslućuje se u delimičnoj promeni stava "Gugla", koji nakon početnog oštrog nastupa sada lobira kod američke administracije da ne izoluje potpuno "Huavej". Navodno, i takav pristup bi mogao da ugrozi američku nacionalnu bezbednost.

Takođe, "Gugl" sada traži da se Android vrati na kineske telefone jer veruje da će, ukoliko "Huavej" koristi samo fragmente Guglovog operativnog sistema (one javno dostupne), opasnost od hakera biti mnogo veća.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ipak, iz kineske kompanije kažu da su spremni za bilo koju akciju SAD i obećali su da će rešiti bilo kakav prekid u radu njihovih uređaja. "Huavej" takođe radi i na sopstvenom app store-u koji će zameniti Google Play prodavnicu i verovatno će imati ulogu da omogućava korisnicima preuzimanje i instaliranje aplikacija na svim novim uređajima.

Pored toga, "Huavej" je najavio i da njihov operativni sistem (HongMeng) izlazi ove godine u Kini, dok će sledeće godine biti dostupan globalno. Kineska kompanija tvrdi da bi Android aplikacije mogle da rade i do 60 odsto brže na novom "Huavej" OS-u, pod pretpostavkom da ih programeri prvo dorade, odnosno rekompajliraju. Kao i Android, i novi operativni sistem bio bi otvoren za mobilne telefone, računare, tablete, pametne televizore, automobile i sve ostale pametne nosive uređaje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
fejsbuk Huawei društvene mreže Whatsapp instagram

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana