Tekst objavljen: 22.09.2016 14:46        


Američke Federalne rezerve zadržale su referentnu kamatnu stopu na istom nivou, ali su snažno signalizirale da još uvek mogu da pooštre monetarnu politiku do kraja ove godine, pošto se stanje na tržištu rada i dalje poboljšava. 

Fed zadržao referentnu kamatu na istom nivou

Fed je ostavio kamatnu stopu na prekonoćne pozajmice banaka u rasponu od 0,25 do 0,50 odsto, odnosno na istom nivou na kom se nalazi od decembra prošle godine kada je ta stopa prvi put povećana u gotovo deset godina, izveštava Rojters.

Pozdravljajući uočeni oporavak aktivnosti posle usporenog rasta u prvoj polovini godine, američka centralna banka je, ipak, ukazala na neizvesnost zbog nekih uporno slabih pokazatelja u ekonomiji, zbog čega je smanjila svoju prognozu rasta za 2016. godinu na 1,8 odsto u odnosu na junsku procenu od 2,0 procenta, prenosi agencija AFP.

Članovi Federalnog odbora za operacije na otvorenom tržištu (FOMC) ispoljili su uverenje da će se oporavak nastaviti u drugoj polovini godine, nagovestivši da predviđaju povećanje kamate za četvrtinu procenta pre kraja godine, i možda još dva povećanja u 2017, navodi francuska agencija.

Za sada, međutim, kako su rekli, potrebno im je više dokaza da se ekonomija kreće ka punoj zaposlenosti, budući da stopa nezaposlenosti iznosi 4,9 odsto, kao i da se inflacija penje prema ciljanih 2,0 procenta.

"Zaključuli smo da su razlozi za povećanje kamate ojačali, ali smo odlučili da za sada sačekamo dalje dokaze o kontinuiranom napredovanju prema ostvarenju naših ciljeva", rekla je predsednica Feda Dženet Jelen.

Dvodnevno zasedanje FOMC-a je, ipak, pokazalo najdublu podelu među članovima tog tela u pogledu monetarme politike još od decembra 2014. godine, s obzirom na to da su se tri od 10 članova s pravom glasa založila za povećanje kamate odmah, prenosi AFP.

"Fed je ostavio kamate na čekanju, ali je sada izbio otvoreni rat", našalio se Jan Šeperdson iz "Panteon Makroekonomije", dodajući da je saopštenje Feda u celini "nedvosmisleno borbenije nego u julu" i predviđajući podizanje kamate u decembru.

Jelen je jasno stavila do znanja je slaba inflacija "kamen oko vrata" koji i dalje davi američku monetarnu politiku, ali da je taj problem znatno slabijeg intenziteta nego u Japanu.

"Mi smo daleko od suočavanja sa problemima sa kojima se suočava Japan", rekla je ona novinarima posle sastanka.

Šefica Feda je, takođe, sinoć kategorično odbacila kritike republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa koje je izneo prošle nedelje na račun američke fiskalne i monetarne politike, optužujući Jelenovu da je oruđe u rukama predsednika Baraka Obame.

"Mogu da kažem nedvosmisleno da partizanski politika ne igra nikakvu ulogu u našim odlukama. Mi ne raspravljamo o politici na našim sastancima i ne rukovodimo se politikom prilikom donošenja odluka", istakla je Jelen.

Cene akcija u SAD su porasle nakon objavle saopštenja sa zasedanja Feda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
referenta kamatna stopa odluka feda fed

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana