Tekst objavljen: 19.09.2024 14:55        


Američka centralna banka saopštila je da je smanjila referentnu kamatnu stopu za pola procenta, na vrednost u rasponu od 4,75 do pet odsto

FED prvi put posle četiri godine smanjio kamate


Reč je o prvom smanjenju od pandemije koronavirusa 2020. i očekuje se da će to dovesti do povoljnijih kredita za građane i kompanije uoči predsedničkih izbora u novembru, prenosi agencija Frans pres.

Smanjenje referentne kamatne stope podržalo je 11 članova Federalnih rezervi, dok je jedan bio protiv, navodi se u saopštenju i dodaje da je do kraja godine planirano još jedno smanjenje od pola procenta, dok će u 2025. godini kamatna stopa biti snižena za jedan procenat.

Odluka Federalnih rezervi uticaće na kamatne stope pod kojima komercijalne banke daju kredite potrošačima i kompanijama.


Očekuje se da će to vremenom dovesti do povoljnijih uslova za uzimanje kredita za stanove, automobile i biznise, kao i za korišćenje kreditnih kartica, prenosi Glas Amerike. Ti bi moglo da poveća potrošnju i cene akcija, a kompanije i potrošači bi mogli da refinansiraju kredite, da bi se zadužili po manjoj kamatnoj stopi.

Iz Federalnih rezervi je saopšteno da je odbor koji utvrđuje kamatnu stopu „stekao veće poverenje da se inflacija održivo kreće ka dva odsto, i procenjuje da su rizici po postizanje ciljeva kada je reč o zapošljavanju i inflaciji uravnoteženi“.

Centralna banka ima dvostruki mandat Kongresa da deluje nezavisno u rešavanju pitanja inflacije i zapošljavanja.

Prema ekonomskoj prognozi, objavljenoj uz odluku o kamatnoj stopi, Federalne rezerve predviđaju prosečnu stopu nezaposlenosti od 4,4 odsto u četvrtom kvartalu ove godine, što je rast u odnosu na četir procenta, koliko je prognozirano u junu.

Očekuje se da godišnja stopa inflacije bude 2,3 odsto, nešto niža nego što je prognozirano u junu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
američki dolar smanjenje kamatnih stopa federalne rezerve sjedinjene američke države

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana