Tekst objavljen: 20.12.2018 10:30        


Američka scemntralna banka je ponovno, već četvrti put ove godine, povećala ključne kamatne stope uprkos oštrim kritikama predsednika SAD-a Donalda Trampa koji optužuje Fed da šteti ekonomiji.

Fed povećao kamatne stope

Nakon dvodnevne sednice, čelnici Feda povećali su ključne kamatne stope za 0,25 posto, u raspon od 2,25 posto do 2,5 posto.

Ali poručili su da u sledećoj godini očekuju usporavanje tempa povećanja kamata zbog usporavanja rasta ekonomije.

Vrh Feda odlučijo je podići kamate iako je dan pre Tramp upozorio Fed da ne učini "još jednu grešku" s podizanjem kamata i da više "oseti tržište".

Predsednik Tramp, koji je imenovao predsednika Feda Jeromea Powella, dosad je u niz navrata okrivio centralnu banku da šteti rastu ekonomije i izaziva nestabilnost na finansijskim tržištima.

Njegove su kritike stavile Fed pod pritisak jer predsednici generalno izbegavaju javno kritikovanje centralne banke zbog straha od politizacije institucije.

Na pres konferenciji u sredu Powell je branio nezavisnost Feda, rekavši kako politički pritisak nije igrao nikakvu ulogu u raspravama ili odlukama čelnika banke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Fed postepeno povećava ključne kamatne stope od 2015. godine, podižući ih od izuzetno niskih nivoa na kojima su bile tokom finansijske krize kako bi se pokrenula ekonomska aktivnost.

Jučerašnja odluka već je deveto povećanje kamata od 2015. godine, a četvrto ove godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
povećanje kamatnih stopa fed odluka feda kamatne stope

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana