Tekst objavljen: 15.12.2016 11:20        


Američka Uprava Federalnih rezervi (Fed) podigla je referentnu kamatnu stopu za četvrtinu procentnih poena na raspon između 0,5 i 0,75 odsto, nagovestivši brži tempo povećanja referentne kamate u 2017, javlja agencija Rojters. 

FED podigao referentnu kamatu na 0,75 %, dolar uzleteo

Ovo je tek drugo povećanje referentne kamate u SAD od 2008. godine, a nagoveštena moguća tri nova podizanja u idućoj godini poslala su dolar na 14-godinji maksimun i izazvala rasprodaju na većini azijskih tržišta.

Ova vest je uticala na ogroman skok dolarskog indeksa prema drugim valutama na 102,62 poena, na najviši nivo od 2003. godine.

Evro je pao za 0,2 odsto na 1,0512 dolara, nakon što je prethodno skliznuo na 1,0468 dolara, što nije viđeno u poslednjih 21 meseci.

Funta je oslabila za gotovo 2,0 američka centa na 1,255 dolara.
Na azijskom trgovanju gubitke su pretrpeli australijski, kanadski novozelandski dolar, kao i meksički pezo.

Kineski juan je pao na najniži nivo prema dolaru u više od osam godina, na sedam juana za jedan dolar.
Trgovci su rekli za Rojters da su velike kineske državne banke snažno intervenisale na tržištu kako bi sprečile velikom udaljavanje kursa juana od zvanično utvrđenog dnevnog kursa centralne banke od 6,9289 juana za dolar.

Fed je saopštio, nakon sinoćne sednice, da je s obzirom na realizovane i očekivane uslove na tržištu rada, kao i na situaciju sa inflacijom, Komitet za operacije na otbvorenom tržištu odlučio da podigne ciljani raspon referentne kamate sa nivoa od između 0,25 do 0,50, na raspon od 0,50 do 0,75 odsto.

"Rast zapošljavanja je u proteklim mesecima bio solidan, a stopa nezaposlenosti je pala", dodao je Fed u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
fed referentna kamata američki dolar odluka feda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana