Tekst objavljen: 19.05.2016 14:31        


Iznenađujući optimizam američke Uprave federalnih rezervi (Fed) u pogledu podizanja kamatnih stopa idućeg meseca uzrokovao je skok dolara i sunovrat indeksa na Wall Street-u. 

Fed: Otvorena vrata za podizanje kamata u junu

Članovi te institucije su, sudeći prema zapisniku Feda sa aprilskog zasedanja, otvoreni za podizanje kamata u junu, uprkos usporavanju američke privrede u prvom tromesečju i neizvesnom ishodu britanskog referenduma o članstvu u Evropskoj uniji, prenosi agencija Frans pres.

Pored toga, članovi Federalnog komiteta za operacije na otvorenom tržištu (FOMC) izrazili su na aprilskom sastanku zabrinutost da tržište ne shvata ozbiljno mogućnost junskog podizanja kamata.

Dva člana FOMC-a su rekla da očekuju da će u ovoj godini uslediti dva do tri podizanja kamatnih stopa, od kojih prvo već na narednom sastanku, koji se održava 15-16. juna.

"Sa najnovijim zapisnikom FOMC-a, čak i najveći skeptici neće moći da odbace mogućnost junskog povećanja kamata", izjavio je ekonomista Unikredit banke, Harm Bandholc.

Reakcija tržišta na zapisnik Feda je bila snažna, pri čemu su berzanski indeksi i cena nafte pali, dok su dolar i prinosi na trezorske zapise porasli.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cene nafta pala američki dolar kamatna stopa odluka feda fed

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana