Tekst objavljen: 25.09.2015 13:39        


Predsednica američke Uprave federalnih rezervi (Fed) Dženet Jelen je izrazila očekivanje da će do kraja ove godine ta institucija početi sa podizanjem kamatnih stopa sa rekordno niskog nivoa, navodeći da zabrinutost u pogledu slabijeg rasta globalne privrede neće uticati na plan Feda. 

Fed će do kraja godine podići kamatnu stopu

Tokom predavanja na Univerzitetu Masačusets, Jelen je rekla da zvaničnici Feda nastavljaju da prate ekonomske probleme u svetu, ali i da su mišljenja da takvi izazovi neće imati značajnijih posledica po odluku američke centralne banke o kamatnim stopama, prenosi agencija AP.

Kao i u svojim ranijim obraćanjima, Jelen je naglasila da će kada Fed počne sa podizanjem kamatnih stopa, taj proces biti postepen, kao i da će ta odluka zavisiti od ostvarivanja daljeg napretka na planu zapošljavanja i održavanja cenovne stabilnosti.

Fedova kamatna stopa na prekonoćne pozajmice, koja je u rasponu od 0,0 do 0,25 odsto i na rekordno je niskom nivou od 2008. godine, poslednji put je podignuta u 2006. godini, podseća agencija AP.

U avgustu, stopa nezaposlenosti u SAD je pala na sedmogodišnji minimum od 5,1 odsto, ali je inflacije već duže od tri godine ispod cilja Feda, da bi nedavno dodatno pala. Ultra niska inflacija je delimično posledica pada cena energenata u protekloj godini, kao i veće vrednosti dolara, što je pojeftinilo uvoz.

Jelen je navela i da su Fedovi zvaničnici još uvek mišljenja da će potiskujući efekti dolara i cena energenata izbledeti, što će omogućiti inflaciji da se vrati na nivo od 2,0 odsto.

Pred Fedom su još dva zasedanja u ovoj godini, prvo je zakazano za 27-28. oktobar, a drugo za 15-16. decembar. Mnogi ekonomisti, međutim, sumnjaju da će Fed podići kamatne stope u oktobru i da je podizanje najverovatnije u decembru, ako se ne desi ništa neočekivano što bi moglo ugroziti privredu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomija kamatna stopa fed

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana