Tekst objavljen: 17.09.2024 14:55        


Komitet za otvoreno tržište Federalnih rezervi (FOMC) počinje danas dvodnevni sastanak na kojem analitičari očekuju da će smanjiti ključnu kamatnu stopu po kojoj banke pozajmljuju novac jedna drugoj preko noći, prvi put od marta 2020.

Fed bi ove sedmice mogao da spusti kamatnu stopu, prvi put od marta 2020.


Više od godinu dana održava se na nivou od 5,25 do 5,50 odsto,na šta ga je FOMC podigao u julu 2023. godine, nakon što je u martu 2022. započeo politiku podizanja zbog naglog rasta inflacije. Ovo usporava i trenutno je godišnja stopa 2,5 odsto.

Pošto je inflacija već neko vreme u prigušenom trendu, kritičari smatraju da je FOMC, koji želi da zadrži inflaciju na oko 2 odsto, predugo odlagao promenu monetarne politike. Iako većina analitičara veruje da će ovaj put smanjenje iznositi četvrtinu procentnog poena, oni žele da bude pola procentnog poena.


Prema očekivanjima, FOMC će do kraja godine sniziti ključnu kamatnu stopu na 4,75 odsto, a do kraja 2025. trebalo bi da je dovede na nivo od oko 3 odsto. Da li će dinamika pratiti ova očekivanja, kao i uvek, zavisiće od aktuelnih ekonomskih podataka.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
federalne rezerve analiza kamatice manja kamata američki dolar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana