Tekst objavljen: 08.11.2016 15:12        


Šef evrogrupe Jerun Dajselblum i nemački ministar finansija Volfgang Šojble upozorili su da je nemoguće pripremiti novo ublažavanje duga Grčkoj do kraja ove godine, što je potez koji će verovatno naljutiti Atinu i Međunarodni monetarni fond (MMF), ocenjuje francuska agencija Frans pres.

Evrozona smatra da je ublažavanje duga Grčkoj nemoguće

Ministri finansija evrozone u načelu su se složili o ublažavanju kratkoročnog duga Grčkoj u malom iznosu, ali se moćna Nemačka, u kojoj se sledeće godine održavaju izbori, protivi bilo kakvim daljim obećanjima pre isteka aktuelnog paketa finansijske pomoći krajem 2018. godine, dodaje francuska agencija.

Spasilački paket pomoći "težak" 86 milijardi evra (95 milijardi dolara), dogovoren uz dosta teškoća u julu 2015, biće okončan nakon tri godine.

"Sada je 2016. Nemoguće je precizno odrediti koliki će obim potencijalnih mera u pogledu duga biti potreban u drugoj polovini 2018. godine", rekao je sinoć Dajselblum, koji je i ministar finansija Holandije, posle razgovora sa kolegama iz evrozone u Briselu.

Bila bi "potpuna besmislica" unapred odrediti nove mere o ublažavanju duga, dodao je uticajni nemački ministar finansija Šojble.

Otpor Brisela će, kako ocenjuje Frans pres, naljutiti šeficu MMF-a Kristin Lagard koja je iz evrozone očekivala jasne garancije o ublažavanju grčkog dugoročnog duga do kraja godine, kako bi se potpisao novi program pomoći.

MMF će "tražiti da vidi jasnu političku volju po ovom pitanju" na razgovorima sa ministrima evrozone 5. decembra, izjavio je francuski ministar finansija Mišel Sapen posle sastanka.

MMF, sa Lagardovom na čelu, bio je ključan akter kod tri spasilačka paketa za Grčku. Fond je, međutim, zapretio da više neće dati ni cent za najnoviji paket dok ne vidi konkretan plan Evropljana za smanjenje ogromnog grčkog tereta duga, za koji smatra da je neodrživ.

Grčki premijer Aleksis Cipras je pokrenuo talas nepopularnih finansijskih reformi uglavnom zbog obećanja da će dobiti otpis dela duga zarad pomoći ekonomiji.

"Čak i pored potpune implementacije zahtevne političke agende, Grčkoj je potrebno značajno smanjenje duga usklađeno sa ostvarljivim fiskalnim ciljevima i targetiranim rastom", naveo je MMF u izveštaju objavljenom u septembru.

Cipras je prošle nedelje delimično rekonstruisao vladu s ciljem da pomogne sprovođenje daljih reformi, podseća francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Grčka dogovor Grčke i MMF dug

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana