Tekst objavljen: 15.09.2015 9:30        


Većina akcija na evropskim berzama je juče bila u padu zbog opreza investitora uoči ključnog ovonedeljenog zasedanja američke centralne banke (Fed). U fokusu investitora je, takođe, bila Kina koja je objavila niz mešovitih ekonomskih podataka o sopstvenoj privredi, prenosi Frans pres.

Evropske akcije u padu, sve oči uprte u Fed

Londonski indeks FTSE 100 oslabio je 0,46 odsto na 6.089,82 poena, pariski CAC 40 za 0,37 odsto na 4.531,96 poena, a frankfurtski DAX 30 za 0,08 odsto na 10.131,63 poena u odnosu na vrednost sa kraja prošle sedmice.

Usled neizvesnosti u pogledu ekonomskog usporavanja Kine, mogućnost ovonedeljnog podizanja kamatnih stopa u SAD je izazvala novi nivo nelagodnosti u globalnoj ekonomiji, navodi Frans pres. "Ovo će biti jako interesantna nedelja na finansijskim tržištima, u kojoj će možda doći da povratka volatilnosti iz proteklih nedelja, jer će Fed morati da donese jednu od najtežih odluka u poslednjih nekoliko godina", izjavio je analitičar Oanda grupe, Kreg Erlam.

Na Londonskoj berzi, evro je oslabio na 1,1305 dolara sa 1,1333 dolara koliko je u petak vredeo na Njujorškoj berzi.

I akcije na američkim berzama su registrovale pad vrednosti, pa je tako pet minuta po otvaranju berze, američki industrijski indeks Dau Džons oslabio 0,13 odsto, širi S||P 500 za 0,12 odsto, dok je tehnološki Nasdak stagnirao.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
berza evropska berza fed akcije na berzi pad akcija na berzi evro oslabio

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana