Tekst objavljen: 02.06.2017 16:02        


Evropska Komisija, Evropski parlament i Savet postigli su politički dogovor o uspostavljanju i finansiranju besplatnog bežičnog interneta širom EU.

Evropska Unija do 2020. uvodi besplatan Wi-Fi

Do 2020. besplatni bežični internet trebalo bi da bude dostupan na trgovima, u parkovima, bibliotekama, bolnicima i drugim otvorenim i zatvorenim javnim prostorima u svim zemljama članica EU.

”WiFi4EU EU inicijativa doprinosi našoj viziji da svako evropsko selo i grad u svojim centrima od javnog interesa imaju besplatan bežični internet do 2020. godine”, izjavio je predsednik Evropske komisije Jean-ClaudeJuncker.

Postignuti dogovor tri najznačajnije EU institucije podrazumeva izdavajanje 120 miliona evra za finansiranje opreme za bežični internet u 6000 do 8000 opština širom EU.

Kada sistem bude postavljen, lokalne vlasti koji žele da ponude bežični internet u oblastima gde slična javna ili privatna ponuda još uvek ne postoji moćiće da podnesu zahtev za finansiranje kroz jednostavan proces, navodi se u Evropskoj komisiji.

”Digitalna strategija jedinstvenog tržišta ima za cilj da izgradi potpuno povezanu Evropu gde će svako imati pristup visko valitetnim digitalnim mrežama. WiFi4EU poboljšaće povezanost upravo na mestaima gde je internet bio ograničen. Ovo je prvi korak ka uspostavlkajnu brzih veza i mreža viskog kapaciteta na celoj teritoriji EU”, naglasio je potpredsednik Evropske komisije zadužen za digitalno tržište Andrus Ansnip.

Inicijativu WiFi4EU najavio je 2016. godine predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker kao deo ambicioznog remnota telekomunikacionih prvila EU što uključuje i rastuću potrebu pvezivanja Evropljana, kao i jačanje kunkurentnosti EU.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
wi-fi digitalna strategija evropska unija EU

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana