Tekst objavljen: 11.08.2014 7:59        


Dinar će danas oslabiti 0,1 odsto i prvi put ove godine vrednost evra će premašiti 117 dinara, jer će zvanični srednji kurs biti 117,0851 dinara za evro. Nacionalna valuta će prema zajedničkoj valuti evrozone vredeti 1,2 odsto manje nego pre mesec dana i 2,7 odsto manje nego godinu dana ranije.

Evro "prebacio" kotu 117, kurs danas 117,08 dinara

Dinar je ove godine bio najjači 1. januara, kada je jedan evro iznosio 114,6421 dinar, a njegova prethodna najniža vrednost bila je u petak, 8. avgusta kada je srednji kurs bio 116, 9904 dinara za jedan evro.

NBS je od početka godine kupila ukupno 200 miliona evra i prodala 870 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu u cilju sprečavanja većih dnevnih oscilacija.

Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije, za Novosti kaže da su oscilacije deviznog kursa, kakve su prethodnih dana bile prisutne kod nas, ali i u regionu, uobičajene u režimu fleksibilnog deviznog kursa.

Ona navodi da osnovni razlozi potiču iz međunarodnog okruženja i tiču se neizvesnosti geopolitičke situacije u vezi sa Ukrajinom i monetarne politike američkih Federalnih rezervi.

- Uticaji iz domaćeg okruženja vezani su za tempo konsolidacije javnih finansija ali i za povećanu tražnju za devizama brojnih kompanija koje posluju u Srbiji i isplaćuju dividende iz ostvarene dobiti. Činimo sve da naša zemlja bude ambijent u kome će dobit onih koji ovde posluju biti još veća ali očekujemo i da zarađeni novac i reinvestiraju u Srbiju i povećaju zaposlenost - navodi Tabaković za Novosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
devizni kurs kursna lista nbs evro dinar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana