Tekst objavljen: 12.03.2015 15:15        


Evro je danas, prvi put u poslednje dve nedelje, ojačao prema dolaru u ranom trgovanju u Aziji zbog prekida jačanja američkog dolara, oporavljajući se tako od 12-godišnjeg minimuma. Vrednost evra je porasla 0,9 odsto na 1,0637 dolara, što je i dalje blizu 12-godišnjeg minimuma od 1,04940 dolara, ali je, pak, najveći dnevni rast još od početka februara, prenosi Rojters.

Evro ojačao prema dolaru

Trgovci, međutim, tvrde da bi oporavak evra mogao da bude kratkog daha, dok nekolicina njih očekuje da će se kurs jedinstvene evropske valute u narednim mesecima izjednačiti sa dolarom, što će biti prvi put od 2002. godine, preneo je Rojters.

Američka investiciona banka Meril Linč postala je danas poslednja velika banka u nizu koja je revidirala naniže svoju prognozu kursa evra, pa tako sad očekuje da će se evro do kraja ove godine izjednačiti sa dolarom, nakon što je u ranijim predviđanja prognozirala kurs evra od 1,10 dolara.

Ovonedeljno pokretanje podsticajnog programa Evropske centralne banke (ECB), u ukupnoj vrednosti od 1,1 bilion evra, ozbiljno je "nagrizlo" vrednost evra, istovremeno obarajući prinose na obveznice članica evrozone na istorijski minimum.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
oporavak evra rast vrednosti evra dolar evro evro dolar američki dolar kurs dolar evro

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana