Tekst objavljen: 13.07.2015 10:27        


Evro je blago opao u odnosu na dolar na azijskom tržištu, pošto su lideri evrozone postavili brutalni ultimatum Grčkoj, kojoj očajnički treba dogovor oko paketa pomoći, tako da su izgledi za izlazak iz zajedničke valute sve veći, preneo je AFP.

Evro blago pao u odnosu na dolar

Tako je jedan evro u Tokiju u 22.00 sata po Griniču, vredeo 1,113 dolara, odnosno pao je sa 1,149 dolara, koliko je iznosio u Njujorku kasno u petak. U ranijem elektronskom trgovanju, pre otvaranja tržišta, evro je pao na 1,1089 dolara.

"Reakcije tržišta na evro su iznenađujuće prigušene", kazao je šef Grupe 10 za valutnu strategiju Sitigrupe.
"Izostanak dogovora i žilavost termina su privlačni, ali investitori radije čekaju na ishod, nego da ga predviđaju", kazao je on.

Na samitu lidera zemalja evrozone, koji je počeo u nedelju kasno popodne, Nemačka se zalaže da Grčka napravi pauzu u korišćenju evra, ako grčki premijer Aleksis Cipras ne prihvati uslove za trogodišnji plan pomoći od 86 milijardi evra.

Grčka se suočava sa zahtevima da donese nove zakone o reformama ove nedelje i tako dobije treći paket pomoći od 2010. godine, sa vladom "priteranom u ćošak", pošto zemlja više nema gotovine, prenosi Rojters.
Cipras, koji je u januaru izabran na platformi protiv mera štednje, u nedelju je insisitirao da je dogovor moguć ako to sve strane žele i da je spreman za "častan kompromis".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evro dolar evrozona Grčka Nemačka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana