Tekst objavljen: 20.12.2013 9:14        


Tehnički uređaji koje uvozimo, i imaju dokaz o bezbednosti i kvalitetu EU, isti papir moraju da dobiju i u Srbiji, i to iz laboratorija koje uglavnom nisu opremljene za ovu vrstu kontrole. Provera svakog modela košta oko 20.000 dinara, zbog čega su televizori i kompjuteri ovde za trećinu skuplji nego u Mađarskoj koja ove troškove nema.

Evo zašto je TV kod nas 30% skuplji nego u Mađarskoj

Zbog dvostruko nižih cena elektronskih uređaja, sve više građana odlazi na šoping ture u Segedin.

- Za tzv. potvrdu o usaglašenosti trebalo bi da bude dovoljna kopija evropskog atesta, ali kako Srbija još ne priznaje evropsku oznaku kvaliteta, za svaki model kompjutera, fena, televizora, frižidera uvoznici rade nove analize koje koštaju od 12.000 do 40.000 dinara. A kada nekoliko meseci kasnije izađe novi model kompjutera, koji se skoro ni po čemu ne razlikuje od prethodnog, potrebne su nove skupe analize - kaže Dragoljub Rajić, direktor Unije poslodavaca Srbije.

Kako je procedura za analizu ovih atesta spora i birokratizovana, na dobijanje rezultata čeka se desetak dana, a dok šleperi sa robom stoje na carini, troškovi uvoznika i trgovaca se svakodnevno uvećavaju.

- Prva dva, tri dana stajanje kamiona u magacinu na carini se ne plaća, ali nakon toga za svaki dan košta oko 10.000 dinara, pa ako šleper stoji pet dana čekajući zbog državnih propisa, istoj toj državi plaća još oko 500 evra. A posle se pitamo zašto nam je tehnika toliko skupa - kaže Miloš Rajković, uvoznik tehničke robe.

Rajić objašnjava da se u Srbiju uvozi desetak hiljada proizvoda koji imaju elektromotore, svaki od njih ima više različitih modela, a ukoliko uvoznici proveru svakog modela plate oko 200 evra, što znači da preduzetnici za nepotrebne analize na godišnjem nivou daju desetine miliona evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
potrošači carina carine uvoz televizor bela tehnika Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana