Tekst objavljen: 08.08.2014 9:09        


Prava noćna mora može da nastupi za vlasnike i kreditnih i debitnih kartica ukoliko ih izgube. Osim što ostaju trenutno bez novca u džepu, jer nikada ne nose sa sobom samo jednu karticu, nastupaju i dodatni troškovi koji mogu da koštaju od 200 dinara za obaveznu blokadu „plastike“ do 2.500 dinara za zamenu.

Evo koliko košta zamena izgubljene bankovne kartice

Naravno, na izdavanje nove čeka se najmanje nedelju, a u nekim slučajevima i do mesec dana.

U Srbiji je do sada izdato više od šest miliona debitnih i 1,15 miliona kreditnih kartica koje koristi oko 900.000 građana. Najviše je običnih standard, ali oko 100.000 ima zlatnih i oko 200.000 biznis kartica.
Prema novom Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga banke su obavezne da u svom tarifniku koji je dostupan na sajtu objave podatke o svim uslugama pa i kada su u pitanju kreditne kartice.

Većina banaka zamenu izgubljene ili ukradene kartice naplaćuje 300 do 400 dinara, ali ima i onih koji se ne libe da klijentima naplate i po više hiljada. Tako, na primer, u proseku zamena nestalih kartica košta 350 dinara, a ako je potrebna i blokada kartice, taj trošak će koštati još 200 dinara.

Neke banke i zamenu i blokadu kartice naplaćuje ukupno 400 dinara za debitne kartice kao što su „viza elektron“ ili „maestro“, a 800 dinara za kreditne standardne kartice poput „vize klasik“ ili „masterkarda“. Zlatne i biznis kartice naplaćuju se skuplje - od 1.000 do 1.500 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Neke velike banke u Srbiji blokadu kartica naplaćuju od 500 do 1.000 dinara u zavisnosti od toga da li se radi o debitnoj ili kreditnoj kartici.

DINA NAJJEFTINIJA

Zamenu „vize elektron“, „vize elektron internacional“ i „maestro kartice“ banke će naplatiti od 300 do 1.200 dinara. Zamena „dina kartica“ košta 300 dinara. Vrlo je malo banaka koje se u ovom slučaju odriču blokade debitnih kartica. Storniranja ovih kartica je 200 do 400 dinara.
Veliki je problem ako vlasnik izgubi karticu u inostranstvu, jer je obično telefon za prijavu problema na njenoj poleđini. Dok se stupi u kontakt sa matičnom bankom nekada prođe i ceo dan, a za to vreme lopov može da koristi karticu, jer nisu sve čipovane i sa PIN kodom.

Naravno, mnogi u novčaniku zajedno sa karticom drže i PIN kod, tako da je kradljivcu sve nadohvat ruke. Krađa, naravno kao i gubitak kartice, imaju isti tretman, odnosno potrebno je u oba slučaja blokirati karticu, podneti zahtev za novu, platiti izradu nove, a za sve to je potrebno od minimum 600 do 2.500 dinara.

Još ako neko zahteva hitnu izradu za to je potrebno još najmanje 500 dinara, a kod mnogih banaka i celih 1.000.

Najmanji trošak je kada se izgubi ili zaboravi PIN kod. Izdavanje novog je od 200 do 500 dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
platne kartice platna kartica kreditne kartice kreditna kartica debitna kartica debitne kartice banke klijent banke klijenti banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana