Tekst objavljen: 29.07.2018 17:28        


U prvoj polovini ove godine građani Srbije kupili su 16.291 nov automobil, što je čak za 12,86 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova.

Evo koja su tri omiljena automobila Srba

Najprodavaniji brend u kategoriji putničkih vozila je fijat, na drugom mestu je škoda. Italijanski brend preuzeo je prvu poziciju zahvaljujući prodaji u junu kojom je sa 48 prodatih vozila više nadmašio rivala. Natrećoj poziciji je nemački folksvagen. Raste i prodaja luksuznih vozila, a najtraženiji su mercedes, audi i BMW.

Računaju prodaju svih vozila, uključujući i kamione, motocikle, mopede i automobile, u ovoj godini je prodato 18.434 novih vozila, što je skoro na nivou polugodišnje prodaje iz 2014. godine. Rekordna godina je 2008, kada je ukupno prodato 57.000 vozila.

Vlasnik portala Makina.rs Dragan Stanimirović ocenjuje da je povećana prodaja novih automobila od 12 odsto odličan podatak s obziromna kupovnu moć građana i veličinu tržišta.

- U odnosu na Evropu to je malo, ali je za nas odličan podatak,pre svega jer je reč o vozilima s novim motorima - evro šest, sedam ili osam, koji manje zagađuju životnu sredinu. Sa druge strane, loše je što je prodaja polovnih automobila i dalje velika, jer je uglavnom reč o starim vozilima koji su veliki zagađivači.

Generalni sekretar Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Boban Nikolić potvrđuje da se povećava i prodaja polovnih automobila, te da je od početka godine uvezeno 67.747 polovnjaka.

- Više od polovine tih vozila je starije od 13 godina. Pored toga što njihovi motori drastično zagađuju životnu sredinu, oni predstavljaju i opasnost po bezbednost.

On dodaje da još uvek nije realizovana zabrana uvoza vozila sa otpada u inostranstvu illi uvođenje ekološke takse za polovnjake.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
polovni automobili novi automobili prodaja auta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana