Tekst objavljen: 19.12.2013 14:27        


Plaćanje virtuelnom valutom - bitkoinima odnedavno je moguće i u Srbiji, a prvi je tu mogućnost uveo beogradski restoran “Appetite”. Kod nas u ovom trenutku bitkoinima može da plaća svega oko 100 ljudi, i to onih koji prate IT trendove.

Evo kako u Srbiji virtuelnim bitkoinom platiti kafu

Iako se mnogi slažu da nema ni govora o tome da bitkoin zameni nacionalne valute, očekuje se da će sa razvojem tehnologije virtuelno plaćanje u Srbiji biti masovnije.

Kako uopšte doći do tog novca? Prva opcija je da se kupi u nekoj od virtuelnih svetskih menjačnica, poput “Bitstamp” ili “MtGox”. Druga je opcija “rudarenja”, gde kompjuter nekog korisnika mora da reši komplikovan matematički problem, a “rudar” dobija novčiće kao nagradu.
- Do sada je bilo samo nekoliko plaćanja u bitkoinima. Mada, u Beograd dolazi i mnogo stranaca, pa i na njih računamo kao na mušterije koje će plaćati na ovaj način. Plaćanje funkcioniše tako što klijent ima virtuelni e-novčanik povezan sa smart telefonom, kojim skenira kod ukucan na tabletu restorana - objašnjava Vladimir Kovač, iz agencije "Creative media art", koja je napravila softver za ovakvo plaćanje.

Dobra stvar je što bitkoin nije zvanična valuta nijedne nacionalne banke, kaže Kovač, pa niko ne može da ga kontroliše, osim ponude i tražnje.

Trenutno na svetu postoji konačan broj novčića - 12 miliona, a do 2140. godine trebalo bi da ih bude 21 milion. - Svaki novčić je jedinstven i ima poseban kod od 15 cifara. Nemoguće ga je kopirati - tvrdi Kovač.

Prema njegovim rečima, šanse za prevare i utaje su male, a restoran uredno i za ovakva plaćanja izdaje fiskalne račune i plaća porez. Zanimljivo je da takvo plaćanje u Srbiji ipak nije ni zakonito ni nezakonito. Zakon kod nas ovu opciju jednostavno ne vidi.

Kod nas je dozvoljeno plaćanje isključivo u dinarima, međutim, zakon nije bio toliko napredan kako bi uopšte, pozitivno ili negativno, pomenuo virtuelni novac.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bitkoin bitcoin virtuelni novac Beograd Srbija plaćanje računa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana