Tekst objavljen: 02.04.2014 15:00        


Potrošači u Srbiji dobiće do 15. aprila račune za električnu energiju na novim obrascima, na kojima će biti navedena prosečna cena kilovat-sata. To znači da će kupci sada moći da vide koliko u proseku plaćaju kilovat-sat struje.

Evo kako izgledaju novi računi za struju (FOTO)

Vršilac dužnosti direktora EPS Snabdevanja Željko Marković je rekao da će novi računi biti štampani sa obe strane tako da će biti više prostora da se navedu dodatni detalji i objasne stavke da bi potrošačima bilo jasnije šta plaćaju.



- Na prvoj strani računa nalaziće se i dijagram potrošnje po mesecima u prethodnih godinu dana, tako da će kupac moći da uporedi potrošnju - rekao je on.

Na prvoj strani su i obaveštenja o iznosu popusta od pet odsto koje će kupac ostvariti u narednom računu ako izmiri račun do 25. u mesecu, o visini trenutno važeće kamatne stope ukoliko se eventualni dug ne izmiri, kao i adresa gde kupac može da uloži prigovor na obračun i broj telefona za informacije.



Marković je rekao da će biti prikazano i koliko je u procentima potrošnja veća ili manja nego u istom mesecu prethodne godine i u poređenju s prosečnom potrošnjom domaćinstva u Srbiji. Tu će biti i podaci o ukupnom iznosu koji treba da se plati i o iznosu TV pretplate.

Na poleđini računa prikazan je detaljniji obračun, gde kupci mogu da vide koliko su u kilovat-satima potrošili u višoj i nižoj tarifi, koliko to košta, kao i koliki je procentualni odnos tarifa.



U tabelama su prikazani fiksni troškovi, kao i promenjivi troškovi potrošnje obračunati po zonama i tarifama. Novina je informacija o ostvarenoj prosečnoj ceni električne energije u dinarima po kWh.

U nastavku su iznosi popusta od pet odsto za redovno plaćanje prethodnog računa, naknade za povlašćene proizvođače iz obnovljivih izvora energije, umanjenja za energetski zaštićene kupce i PDV. Poseban deo računa je obračun za RTV pretplatu koji je predviđen.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

  1. User image
    ninanana 02.04.2014 16:43

    Marketing za ovaj obracun kao da je u pitanju necija doktorska disertacija! Pola godine im je trebalo da ga sastave!

  2. User image
    Sandra 02.04.2014 18:31

    Dobro, i? Kad ce ukinuti RTS pretplatu? I po cemu su ovu racuni jasniji od prethodnih, samo su skuplji za stampanje, idu na dve strane u boji..."sjajno" ..koliko to kosta ..i koga? Sadrze sve sto i prethodni racuni samo drugacije rasporedjene stavke..

  3. User image
    mujo 14.04.2014 12:20

    Racun je potpuno isti .Samo mu je novi dizajn.neznam samo sta su postigli sa njim.I dalje je tesko shvatljiv.Kao i prosli rt
    acuni.Problem nije u rtacunima nego u EPS-u.Treba sa njime zamaskirati pljacku i javasluk.A sve po ledjima potrosaca.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaštita potrošača prava potrošača potrošači Elektroprivreda Srbije EPS struja skupa struja račun za struju potrošnja struje jeftina struja dug za struju cena struje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana