Tekst objavljen: 13.06.2014 13:38        


Ukoliko još uvek niste odlučili kako planirate da li da plaćate račune gotovinom ili kreditnom karticom, krajnje je vreme da to uradite, bilo da ste ponešeni fudbalskom magijom u Brazilu ili Beogradu. Kasperski Lab upozorava da na bankomatima operišu neki od najkreativnijih i najaktivnijih kriminalaca specijalizovanih za kloniranje kreditnih kartica.

Evo kako čuvati kartice ako idete na šampionat u Brazil

  • Izbegnite kloniranje kreditne kartice - POS uređaji su veoma česti u Brazilu - prema brazilskoj Centralnoj banci, kreditne i debitne kartice čine 70% svih plaćanja u zemlji. Čip - i - PIN kartice su prihvaćene od strane skoro svih preduzeća, čak i po taksi vozilima.
  • Uprkos nedavnim vestima o bezbednosnim propustima u protokolu, kartice koje poseduju čip ili PIN su još uvek sigurnije i teže da se kloniraju od kartica sa magnetnom trakom. Ako već nemate ovaj tip kartice, pitajte u svojoj banci da li je moguće da Vam se izda jedna pre putovanja.
  • U Evropi i Severnoj Americi , mnogi ljudi su navikli da predaju svoju karticu zaposlenima u restoranima i prodavnicama . U Brazilu, to može biti opasno. Nemojte ovo raditi - time prevarantima dajete sjajnu priliku da klonira karticu, i iskušenje je neminovno suviše jako da mu se odupru. Zamolite osoblje da donese terminal za elektronsko plaćanje do vas.
  • Pazite na slučajne susrete ili incidente koji mogu da vaše kartice stave van domašaja za trenutak. Ako se to desi, proverite da li je kartica koju ste dobili nazad baš Vaša. Ako imate bilo kakve nedoumice, odmah to prijavite banci.
  • Držite na oku sve izvode kreditne kartice i proverite sve transakcije, pa odmah obavestite vašu banku ako vidite nešto sumnjivo.
  • Kad god je moguće, pokušati da platite korišćenjem bežičnog POS uređaja - oni su malo sigurniji od starijih povezanih serijskim ili USB portom.
  • Koristite svoju ruku da pokrije tastaturu dok unosite PIN, to je odličan način da se osujeti većina letača , koji imaju tendenciju da se oslanjaju na skrivene kamere.
  • Ako vidite nešto što ne izgleda kako treba, obavesti banku ili vlasnika bankomata, i pođite negde drugde da podignete svoj novac.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
platne kartice kreditne kartice plaćanje karticama plaćanje karticom Brazil

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana