Tekst objavljen: 15.06.2023 16:00        


Stupila je na snagu evropska direktiva koja nalaže jednaku platu za jednak rad

EU uvela direktivu o jednakim platama


Direktiva kojom se utvrđuju mere transparentnosti plata kao što su informacije o platama za tražioce posla i pravo da znaju visinu plate radnika koji rade isti posao je stupila na snagu.

Direktiva o jačanju primene načela jednake plate za jednak rad ili rad jednake vrednosti za muškarce i žene uz transparentnost plata i mehanizme sprovođenja, kako se službeno naziva, uključuje nekoliko mera za poslodavce u javnom i privatnom sektoru.

Za one koji zapošljavaju više od 50 radnika, propisano je da moraju svoje radnike da upoznaju s kriterijumima za određivanje visine plate i napredovanja.

Poslodavci s više od 100 radnika biće dužni da prijave različite aspekte rodnog jaza u platama prema Direktivi. Za poslodavce s više od 250 zaposlenih prva obaveza prijave je 7. juna 2027. godine, a nakon toga godišnje; za poslodavce od 150 do 249 zaposlenih prva obaveza prijave je 7. juna 2027. godine, a nakon toga svake tri godine; a za poslodavce s više od 100 zaposlenih obveza prijave počinje 7. juna 2031. godine, nakon čega će biti dužni da to čine svake treće godine.

Obaveza prijave odnosi se na razlike u platama i varijabilnim delovima plate prema polu i odnosi se na sve radnike.

"Ukoliko se u izveštaju o platama utvrdi neopravdana i nesanirana razlika u prosečnoj plati koja je u bilo kojem platnom razredu veća od pet posto, sprovodi se zajednički obračun plata s predstavnicima radnika", ističu u Ministarstvu rada.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Prema direktivi, države članice će takođe utvrditi pravila o efikasnim, srazmernim i odvraćajućim kaznama za povrede prava i obveza povezanih s načelom jednake plate za jednak rad. Za javna preduzeća propisaće mere prema kojima će privredni subjekti ispunjavati svoje obveze u vezi s načelom jednake plate za jednak rad pri obavljanju javnih ugovora ili koncesija.

Zemlje članice EU moraju da prenesu direktivu u nacionalno zakonodavstvo u roku od tri godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rodna ravnopravnost evropska unija jednake plate uredba o platama

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana