Tekst objavljen: 13.09.2023 14:05        


Evropski parlament je na plenarnoj sednici juče potvrdio Direktivu o potrošačkim kreditima koja će doneti mnogo novina i poboljšanja za potrošače u EU

EU donosi Direktivu o kreditima i olakšava građanima otplatu dozvoljenog minusa


Ovim propisima se usklađuju pravila o potrošačkim kreditima, a što je najvažnije, obuhvatiće više vrsta kredita, obezbediti jasniju komunikaciju banaka s potrošačima i onemogućiti im da bez najave i mogućnosti otplate na rate ukinu pravo na dozvoljene minuse na računima.

Kako se čulo na sednici, a saopštio je Obor za zaštitu potrošača, banke će u budućnosti morati da svojim korisnicima sve važne informacije pružaju „jasno, sažeto i vidljivo”.

Kako je navedeno, zemlje članice će morati da u naredne tri godine unesu ove odredbe u svoje zakone. Većina je istakla odredbu koja se odnosi na prekoračenja po računu koja po novim pravilima neće više moći da se naplaćuju odjednom , dok će ukidanje prava na dozvoljeni minus morati da se najavi unapred i naplati u čak 12 rata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Bez saglasnosti klijenata banke neće imati pravo ni da povećavaju minus na računu čime se građani dovode u opasnost da pređu u nedozvoljeno prekoračune gde se naplaćuju mnogo veće kamate. Kako se čulo u Evropskom parlamentu u Evropi je oko 340 miliona računa u minusu i to nije samo problem siromašnijih država.

Odbor za zaštitu potrošača EP je posebno istakao važnost odredbe koja zabranjuje bankama da koriste zdravstvene podatke kako bi utvrdile kreditnu sposobnost, što se posebno odnosi na osobe koje su obolele od najtežih bolesti.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
direktiva o otplati kredita evropska unija dozvoljeni minus otplata kredita

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana