Tekst objavljen: 31.10.2013 8:28        


Svih pet elektrodistribucija u Srbiji započele su isključenja neplatiša sa mreže. Samo beogradski EDB juče je isključio 7.000 korisnika. Građani su saglasni da se red mora uvesti, ali strahuju da neće biti u prilici da redovno izmiruju svoje obaveze, posebno ako se na tekuće račune dodaju i zaostale obaveze po reprogramu.

EPS počeo seču, bez struje svaki treći dužnik

- Poslati su nalozi svim distribucijama tako da je samo pitanje trenutka kada će dužnik biti isključen sa mreže. Isključenje će zaobići samo one koju su u međuvremenu izmirili dug - kažu u EPS-u.

Isključenja ubrzala plaćanja

Tržni centar Stadion na Voždovcu, hotel Jata na beogradskom trgu Slavija, čak i Univerzitet Megatrend ostali su juče nakratko bez struje jer nisu izmirili dugove za električnu energiju. Ubrzo potom, u rekordnom roku dug je plaćen i na ovim adresama je uključena struja. Prema informacijama Blica, Stadion je isključen sa mreže zbog duga od oko četiri miliona dinara, dok su potraživanja od Megatrenda bila oko milion dinara.
Na spisku za isključenja nalaze se građani čiji dug prema „EPS Snabdevanju“ prelazi 10.000 dinara, ali i firme od kojih EPS potražuje preko 100.000 dinara.

Aleksandar Obradović, v.d direktora EPS-a, poručuje da su isključenja struje neplatišama normalna pojava svuda u svetu, a da će se ta normalnost primeniti i u Srbiji. - U suprotnom, EPS bi završio u bankrotu - konstatuje Obradović.

Upozorenja su, još pre dve nedelje, poslata na 70.000 adresa, a kako stvari stoje, ovaj broj bi uskoro mogao i da se poveća. Naime, brojni građani koji su potpisali reprogram za otplatu starih dugovanja sa EPS-om nisu sigurni da li će u tome istrajati do kraja.

U ovom trenutku, osim otplate dugovanja, građane brine i to što se situacija sa tumačenjem računa sve više komplikuje.

Naime, neki dužnici za struju će ubuduće dobijati i po tri koverte mesečno od EPS-a. Jedna će biti obaveštenje o starom dugu prema distribucijama, druga će biti redovan račun, a treća upozorenje ili opomena za narasli dug prema „EPS Snabdevanju“.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
potrošači elektrodistribucija EPS struja račun za struju potrošnja struje isključenje struje dug za struju cena struje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana