Tekst objavljen: 14.10.2016 8:56        


Javno preduzeće (JP) Elektroprivreda Srbije (EPS) saopštilo je da nije slalo pogrešne račune kupcima. U EPS-u naglašavaju i da nije bilo nikakvog ponovnog štampanja i distribuiranja računa kupcima, niti je bilo žalbi kupaca i preciziraju da su sve kontrole obračuna i elemenata računa urađene u odsecima Kragujevac, Požarevac i Smederevo u skladu sa Uputstvom, kao i u ogranku "EPS Snabdevanje".

EPS: Nije bilo grešaka na računima EPS

"Odgovorno tvrdimo da nijedan navod u tekstovima koji su objavljeni nije istinit, čime se tendenciozno narušava ugled EPS-a", naglašeno je iz tog preduzeća povodom napisa u pojedinim elektronskim medijima da je EPS poslao oko milion pogrešnih računa.

U saopštenju se precizira da Tehnički centar Kragujevac izdaje oko 275.000 računa kupcima na garantovanom snabdevanju za područja Kragujevac, Požarevac i Smederevo, a ne milion, kako je objavljeno, kao i da ne postoji nikakva greška na računima za utrošenu električnu energiju u junu, odnosno da nisu izdati računi sa pogrešnim računom za uplatu kupaca.

"EPS nikome ne skida novac sa računa i račun za uplatu električne energije nema nikakve veze sa prinudnom naplatom, kako su objavili neki mediji da su signali došli do potrošača , pre svega malih privrednika kojima je novac skinut sa računa", piše u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
žalbe građana računi za struju eps snabdevanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana