Tekst objavljen: 21.11.2013 13:45        


Dugovi građana za struju uvećani su za 60 do 70 odsto jer je Elektroprivreda Srbije (EPS) nezakonito obračunala kamatu, rekao je predsednik Centra za zaštitu potošača Forum Jovan Jovanović.

EPS nezakonito uvećala dugove za struju za 60 odsto

- To je zloupotreba monopolskog položaja jer se EPS ponaša suprotno zakonu i Ustavu jer, kao institucija registrovana za trgovinu električnom energijom, veći prihod ostvaruje od naplate kamate, nego od naplate električne energije - rekao je Jovanović.

Po njegovim rečima, Centru za zaštitu potrošača bilo je potrebno deset godina da dokaže da je naplata zatezne kamate "konformnom metodom" koju primenjuje EPS, nezakonita jer je to zaračunavanje kamate na kamatu što je zabranjeno Zakonom o obligacionim odnosima.

- Ustavni i Vrhovni kasacioni sud potvrdili su da je ovaj vid zaračunavanja kamate nezakonit i primenom ovog pravnog stava dugovi građana za utošenu energiju bi se smanjili za najmanje 60 odsto - rekao je Jovanović.

On je rekao da EPS nije prihvatila njihove molbe i nije poštovala stav Vrhovnog kasacionog suda, već građanima naplaćuje nepostojeće dugove.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

  1. User image
    mjuga 21.11.2013 14:24

    Gospodo iz Centra za zaštitu potrošača: Bolje bi bilo da rešite kako da dužnici plate struju, jer su im dugovi ogromni. Godinama nisu plaćali, i oni hoće da im se otpišu ti dugovi, što ne bi bilo pošteno prema redovnim platišama. Da im se otpiše i 60 i 80 %, njima je svejedno jer to neće da plate. Zato ne mlatite praznu slamu i nađite rešenje kako da se ti dugovi regulišu, a ne da talasate celu situaciju još više

  2. User image
    mika 21.11.2013 15:00

    Bože,zašto li me ovo u-opšte ne-ču-di?????

  3. User image
    X 12.04.2018 15:18

    Inace placam redovno, imam neki stari dug oko 20.000 sto i nije strasno, kada vidim da pojedinci duguju preko 500.000 a privrednici i preko milion dinara. Postoje ljudi kojima znaci otpis samo kamate ne i dugovanja, potroseno je potroseno, od toga ne odstupam ali valjda se zna granica. Neko placa svoj dug i mozda bi i bilo isplaceno ali kad si duznik neko smatra i daje sebi za pravo da taj dug naplati vise nego duplo, s' pravom to se naziva kamata i jos kamate...... duznik ste, vi u stvari nemate problem samo platite. I ako pomislis da razgovaras sa nadleznima, nemozes dalje od salterske sluzbenice koja zna samo dve reci "izvolite uplatnicu" Za kamatu izgleda treba upaltiti veci iznos od glavnog duga tj osnovice. Kolika je ta kamata to niko nezna. Ukratko kamata jednako beskrajno placanje za nista. To je Naplata zatezne kamate "konformnom metodom" koju primenjuje EPS u stvarnosti

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena struje dug za struju račun za struju struja EPS Elektromreža Srbije potrošači prava potrošača zaštita potrošača

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana