Tekst objavljen: 26.06.2016 11:30        


Poskupljenje struje nije predviđeno planom poslovanja za ovu godinu, izjavio je za "Blic" direktor EPS Milorad Grčić.

EPS: Cena struje ista bar do kraja godine

Razlog je, kako je kazao, to što je EPS prošlu godinu završio s profitom od 2,5 milijardi dinara umesto planiranog gubitka od 21,5 milijardi, ali i to što cena struje na tržištu nikada nije bila niža.

On je ipak dodao da je cena struje kod nas najniža u Evropi. Međutim, kako je pre neki dan poručio šef misije MMF-a Džejms Ruf , "ljudi u Srbiji treba da se naviknu na regulisanje cene struje iz godine u godinu".

Na pitanje hoće li struja ove godine poskupeti, rekao je da će ovaj put, umesto MMF-a, o tome odlučivati Vlada i Svetska banka. Ministar za energetiku Aleksandar Antić nije želeo da govori o ceni struje, ali se iz Vlade više puta moglo čuti da ona nije potpuno ekonomska i da će Vlada postepeno ići ka tome.

S druge strane, iz Svetske banke poručuju da je EPS u velikim finansijskim problemima i da je povećanje prihoda i smanjenje rashoda nužno.

- Gledamo na koje je sve načine moguće povećati prihode i smanjiti rashode kako bi se smanjio dug EPS-a, koji je jako veliki. Sa strane prihoda, moguće je povećati cenu struje ili naplatu. Postoji i mogućnost smanjenja rashoda, a najbolje je povećavati prihode i smanjivati troškove - ocenili su u Svetskoj banci za "Blic", a iz njihove izjave jasno se može zaključiti da smatraju da bi do poskupljenja u svakom slučaju trebalo da dođe jer je to najbrži i najjednostavniji način da se popravi krvna slika EPS-a.

Struja u Srbiji poskupela je poslednji put u avgustu 2015. za 12 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bez poskupljenja struje struja cena struje EPS

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana