Tekst objavljen: 26.01.2019 13:02        


Zgrada može da bude priključena na elektro merežu, ali to ne znači da će svi stanovi u njoj imati brojilo. Redakciji finansijskog portala Kamatica javila se S.R. (puno ime i prezime poznato redakciji) koja je stan kupila u aprilu 2017. godine, u beogradskom naselju „Veljko Vlahović“.

EPS: "Bespravni korisnici" koče priključak stana na mrežu

Stan se nalazi na prvom spratu u zgradi koja ima 37 stanova i kupljen je u „sivoj fazi“ pošto prethodni vlasnici nisu imali novca da ga završe.

Svi stanovi u zgradi su priključeni na mrežu osim njenog, a kako su u EPS Distribuciji objasnili, zbog raznih pravnih procedura, taj stan ne može biti priključen na električnu mrežu.

I pored pisanja više desetina molbi, od EPS-a do ministra energetike, niko nije želeo da nađe rešenje za ovaj problem koji traje već skoro dve godine.

Prilikom kupovine stana ugovor je overen kod notara u kom je navedeno da je struja sprovedena do stana.

„Stan samo kompletno renovirali, i na kraju podneli molbu EPS-u da se stan priključi na električnu mrežu, i tada počinju problemi, koji su i do danas nerešivi“ kaže za Kamaticu, S.R iz Beograda.

Zgrada u kojoj se stan nalazi je u procesu legalizacije od 2011 godine, a svi stanari su priključeni kao „bespravi korisnici“, koji naravno dobijaju redove mesečne račune, i to je zapravo srž problema ove porodice.

„Ugovor o kupoprodaji stana u legalizaciji overila sam 2017 godine kod javnog beležnika, pouzdajući se u pozitivne pravne propise Republike Srbije. Mislim da nije moja krivica što legalizacija zgrade traje skoro osam godina i ovakvim postupanjem ugroženo je moje pravo na stanovanje i snabdevanje električnom energijom. Pošto u svoj stan ne mogu da uđem, moja porodica i ja smo prinuđeni da iznajmljujemo stan i plaćamo kiriju“, priča S.R.

U jednom trenutku ova porodica je mislila da će uspeti da reši svoj problem i to kada su im u EPS-u rekli da treba da se kupi i montira dodatni kabal, ali se ispostavilo da taj kabal već postoji, pa je tako ceo problem vraćen na početak, i za sada, bez bilo kakvog izgleda da će biti rešen.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Odgovor EPS distribucije

Posle više desetina napisanih žalbi i molbi za pomoć EPS je S.R. poslao odgovor u kome objašnjavaju da nije moguće priljučiti samo njihov stan legalno, dok su svi ostali stanovi priključeni kao bespravni korisnici. Kako je u odgovoru EPS dalje objasnio, ova porodica treba da podnese „zahtev-dopunu“ za sve stanove u zgradi, koji treba da se priključe, da bi oni mogli da odrede „adekvatan priključak“.

Njihova „zahtev-dopuna“ treba da sadrži tačan broj stanova koji se priključuju, tačne podatke o instalisanom i jednovremenom opterećenju u kilovatima za sve stanove, način kako se oni zagrevaju, kao i potvrdu o plaćenim računima za svaki stan posebno.

Porodica S.R. sve ove zahteve ne može da ispuni, a glavni razlog je što većina stanara u toj zgradi ne želi da se priključi kao legalni korisnik, a oni na takvu odluku, ostalih komšija, ne mogu da utiču.

6 komentara

  1. User image
    Stevan 23.01.2019 12:13

    Još jedan pokazatelj da u zemlji Srbiji se štite "bespravni korisnici " a da su legalni ugroženi i ne mogu legalnim i zakonskim putem da ostvare pravo na "život"!!!

  2. User image
    Lov u mutnom 20.03.2019 14:36

    Isti problem i kod mene. u stvari to je bilo resenje da se spoje neki stanovi i da imaju struju.. al sad vlasnici bk brojila kazu mi imamo ugovor sa epsom sta nas briga mi smo legalni.. platite vi ostali sve troskove i legalizaciju postojecih brojila.. To je teska diskriminacija firme elektroprivreda Srbije, prema jednima ovako, prema drugima onako.. vrzino kolo i bahatost. nadam se da ce eps u skorije vreme da ukine te takozvane bespravne korisnike i samim tim da ih natera da podjednako ucestvuju u legalizaciji ormana i brojila..

  3. User image
    Komsija 19.09.2020 12:46

    Isti probkem i kod mene... eps odobri prikljucenje zgrade na trafo.. al pola stanata koji imaju bk kazu "mi nedamo ni dinar mi smo vec platili"tako da se ceo trosak prikljucenja prebaci na stanare koji nemaju brojilo... apsurd.. nadam se da ce poceti da iskljucuju bk.. i naterati ih da plate prikljucak sve po na osob.. podjednako.. to bi bilo tealno.. kad se svi ukljuce trosak nije veliki.. .. mada eps bi trebao da finansira kabal i priklucenje na zgradu posto od toga i naplacuje.. a ne stanari..

  4. User image
    Marija Nedovic 14.10.2020 9:05

    Imam apsolutno isti problem kao navedena porodica, stan je na Ledinama. Molim vas ako su resili priključak za struju, značilo bi mi da saznam na koji način je to odradila.
    Hvala

  5. User image
    Kaligula 20.02.2021 16:44

    Diskriminacija, eps je firma koju su stvorili svi gradjani, i kao takva treba da izadje svima u susret i da im omoguci prikljucak i naravno da im proda struju

  6. User image
    Tomislav Stevanovic 17.03.2022 13:24

    To što na računu piše "bespravno korišćenje" to ne znači da nisu plaćene sve potrebne takse koje ulaze u trošak prilikom prikljčenja na mrežu EPS a!!!!!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vlasnik stana bespravi korisnici kamatica EPS struja električna energija priključak na mrežu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana