EUR 117,60 USD 105,68 CHF 109,90

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 02.06.20. :: 117.5959 rsd

Tekst objavljen: 26.01.2019 13:02        


Zgrada može da bude priključena na elektro merežu, ali to ne znači da će svi stanovi u njoj imati brojilo. Redakciji finansijskog portala Kamatica javila se S.R. (puno ime i prezime poznato redakciji) koja je stan kupila u aprilu 2017. godine, u beogradskom naselju „Veljko Vlahović“.

EPS: "Bespravni korisnici" koče priključak stana na mrežu

Stan se nalazi na prvom spratu u zgradi koja ima 37 stanova i kupljen je u „sivoj fazi“ pošto prethodni vlasnici nisu imali novca da ga završe.

Svi stanovi u zgradi su priključeni na mrežu osim njenog, a kako su u EPS Distribuciji objasnili, zbog raznih pravnih procedura, taj stan ne može biti priključen na električnu mrežu.

I pored pisanja više desetina molbi, od EPS-a do ministra energetike, niko nije želeo da nađe rešenje za ovaj problem koji traje već skoro dve godine.

Prilikom kupovine stana ugovor je overen kod notara u kom je navedeno da je struja sprovedena do stana.

„Stan samo kompletno renovirali, i na kraju podneli molbu EPS-u da se stan priključi na električnu mrežu, i tada počinju problemi, koji su i do danas nerešivi“ kaže za Kamaticu, S.R iz Beograda.

Zgrada u kojoj se stan nalazi je u procesu legalizacije od 2011 godine, a svi stanari su priključeni kao „bespravi korisnici“, koji naravno dobijaju redove mesečne račune, i to je zapravo srž problema ove porodice.

„Ugovor o kupoprodaji stana u legalizaciji overila sam 2017 godine kod javnog beležnika, pouzdajući se u pozitivne pravne propise Republike Srbije. Mislim da nije moja krivica što legalizacija zgrade traje skoro osam godina i ovakvim postupanjem ugroženo je moje pravo na stanovanje i snabdevanje električnom energijom. Pošto u svoj stan ne mogu da uđem, moja porodica i ja smo prinuđeni da iznajmljujemo stan i plaćamo kiriju“, priča S.R.

U jednom trenutku ova porodica je mislila da će uspeti da reši svoj problem i to kada su im u EPS-u rekli da treba da se kupi i montira dodatni kabal, ali se ispostavilo da taj kabal već postoji, pa je tako ceo problem vraćen na početak, i za sada, bez bilo kakvog izgleda da će biti rešen.

Odgovor EPS distribucije

Posle više desetina napisanih žalbi i molbi za pomoć EPS je S.R. poslao odgovor u kome objašnjavaju da nije moguće priljučiti samo njihov stan legalno, dok su svi ostali stanovi priključeni kao bespravni korisnici. Kako je u odgovoru EPS dalje objasnio, ova porodica treba da podnese „zahtev-dopunu“ za sve stanove u zgradi, koji treba da se priključe, da bi oni mogli da odrede „adekvatan priključak“.

Njihova „zahtev-dopuna“ treba da sadrži tačan broj stanova koji se priključuju, tačne podatke o instalisanom i jednovremenom opterećenju u kilovatima za sve stanove, način kako se oni zagrevaju, kao i potvrdu o plaćenim računima za svaki stan posebno.

Porodica S.R. sve ove zahteve ne može da ispuni, a glavni razlog je što većina stanara u toj zgradi ne želi da se priključi kao legalni korisnik, a oni na takvu odluku, ostalih komšija, ne mogu da utiču.

2 komentara

  1. User image
    Stevan 23.01.2019 12:13

    Još jedan pokazatelj da u zemlji Srbiji se štite "bespravni korisnici " a da su legalni ugroženi i ne mogu legalnim i zakonskim putem da ostvare pravo na "život"!!!

  2. User image
    Lov u mutnom 20.03.2019 14:36

    Isti problem i kod mene. u stvari to je bilo resenje da se spoje neki stanovi i da imaju struju.. al sad vlasnici bk brojila kazu mi imamo ugovor sa epsom sta nas briga mi smo legalni.. platite vi ostali sve troskove i legalizaciju postojecih brojila.. To je teska diskriminacija firme elektroprivreda Srbije, prema jednima ovako, prema drugima onako.. vrzino kolo i bahatost. nadam se da ce eps u skorije vreme da ukine te takozvane bespravne korisnike i samim tim da ih natera da podjednako ucestvuju u legalizaciji ormana i brojila..

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
vlasnik stana bespravi korisnici kamatica EPS struja električna energija priključak na mrežu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana