Tekst objavljen: 27.10.2015 12:30        


Najveće američke kompanije su u trećem kvartalu tekuće godine ukinule 205.759 radnih mesta, što je najveći broj otpuštanja od trećeg tromesečja 2009. godine, prema izveštaju analitičke kompanije Challenger, Gray and Christmas. 

Epidemija otkaza u SAD nalik onoj iz 2009.

Američke kompanije, takođe, nimalo nisu optimistične u pogledu toga da će naredne godine predahnuti od teških ekonomskih i tržišnih uslova sa kojima su se suočile u 2015. godini, što može ugroziti kapitalne investicije i rast otvaranja novih radnih mesta, piše agencija Rojters.

Naime, u prve tri nedelje oktobra, 165 američkih kompanija navelo je u prognozama budućih poslovnih rezultata da su zabrinute zbog usporavanja rasta globalne ekonomije. U istom periodu prošle godine, to je navelo 108 kompanija, a godinu dana pre 97 kompanija, pokazuju podaci Tomson Roiters-a.

Zarade i prihodi kompanija su ove godine bili potisnuti zbog jakog dolara, ekonomske slabosti u Kini i Brazilu, kao i sunovrata cena nafte i sirovina. Jačanje vrednosti američke valute čini da profit kompanija zarađen u stranim valutama vredi manje kada se prebaci u dolare, zbog čega je američki izvoz manje konkurentan.

Slabost na ključnim tržištima u razvoju je takođe ugrozila prodaju američkih multinacionih kompanija, dok je pad cena energenata, metala i minerala pogodio proizvođače i rudarske kompanije.

Među kompanijama koje su u proteklih nekoliko nedelja najavile ukidanje radnih mesta su industrijski konglomerati United Technologies, General Elektriks, tehnološki gigant Hewlett-Packard, i najveći svetski provajder u domenu pružanja usluga na naftnim poljima, američka kompanija Schlumberger.

Čak su i društvena mreža Twitter, kao i biotehnološka grupacija Biogen, najavile ukidanje radnih mesta, dok je američki proizvođač građevinske opreme Caterpillar objavio da će njegova kapitalna potrošnja biti upola manja od potrošnje iz 2012. godine.

"Kompanije imaju razloga za zabrinutost. Ne radi se o snažnom usporavanju svetske privrede, ali je ipak reč o značajnom globalnom usporavanju. A jednom kada splasne sklonost prema riziku, splasnut će i rast", izjavio je portfelj menadžer u fondu Quaker Funds, Pol Hofmajster.

Doduše, nije ista situacija u svim sektorima. Tehnološki divovi, kao što su Microsoft, Amazon i Alfabet, nova holding kompanija Google-a, prošle su nedelje oduševili svojim poslovnim rezultatima u trećem kvartalu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
usporavanje svetske privrede SAD otkazi ekonomska kriza američka ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana