Tekst objavljen: 16.06.2017 8:59        


Odličan promet uz mešovito kretanje berzanskih indeksa obeležili su jučeranašnji trgovački dan. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 1,1 milijarda RSD (8,8 miliona EUR) a gro prometa su zauzele državne hartije od vrednosti. Indeks Belex15 spustio se 0,2% na 718,6 poena.

Energoprojekt holding dominirao berzom

Najprometnija akcija ponovo je bio Energoprojekt holding (ENHL) sa realizacijom od 24,9 miliona RSD po prosečnoj ceni od 1.497 RSD, što je nepromenjen nivo u odnosu na jučerašnje trgovanje. Danas će biti održana ponovljena skupština Energoprojekta a dan akcionara je 29. maj.

Ovogodišnja redovna skupština akcionara Energoprojekta izazvala je veliku pažnju javnosti, jer je drugi po veličini akionar, firma Napred razvoj, stavio na dnevni red i pitanje poverenja upravi, odnosno predlog izbora novih članova uprave. Alfa plam iz Vranja (ALFA) drugi dan zaredom beleži solidan promet, juče vredan 10,2 miliona RSD, uz rast cene od 1% na 34.000 RSD.

Ova kompanija je početkom meseca donela odluku da će napustiti listing domaćeg berzanskog tržišta a da će emitovane akcije uključiti na tržišni segment Open market. Naftna industrija Srbije (NIIS) oslabila je 1,3% na 696 RSD uz trgovanje vredno 0,3 miliona RSD. Juče je bio poslednji dan za kupovinu akcija sa pravom na raspodelu prošlogodišnje dobiti.

Impol Seval (IMPL) je blago ojačao na 3.400 RSD uz registrovani promet od 0,8 miliona RSD, dok je bečejski Sojaprotein (SJPT) posle jučerašnjeg snažnog pada zabeležio juče oporavak od 2,3% na 450 RSD uz neveliki promet.

Veliki doprinos jučerašnjem prometu dale su državne obveznice. Najprometnija je bila dinarska državna obveznica RSO15127, koja dospeva na naplatu 14. decembra ove godine, a koja je zabeležila promet od 521,4 miliona RSD uz prinos od 3,32%.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
akcije na berzi promet na berzi Glavni indeks Beogradske berze Beogradska berza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana