Tekst objavljen: 26.08.2013 11:30        


Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da očekuje da uskoro stigne zvanični zahtev Rojal grupe iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za osnivanje banke ili sticanje više od pet odsto vlasništva u nekoj od banaka u Srbiji. 

Emirati uskoro otvaraju svoju prvu banku u Srbiji

Rojal grupu, na čijem se čelu nalazi šeik Tanun bin Zajed al Nahjan, čini konglomerat od 60 kompanija, koje se bave građevinarstvom, tehnologijom i medijima, maloprodajom i trgovinom, ulaganjima u nekretnine, proizvodnjom betona, drvne građe i proizvoda od aluminijuma, kao i finansiranjem.

O dolasku Rojal grupe govorilo se i ranije, pa je tako odlazeći ministar privrede i finansija Mlađan Dinkić još u februaru ove godine najavljivao dolazak ove grupe na proleće. Njegovo očekivanje se nije ostvarilo, ali su Emiraćani očigledno ostali zainteresovani za otvaranje banke u Srbiji.
Za ovu poslednju stavku zadužena je kompanija „Rim fajnens“ (Reem Finance), pa je za očekivati da bi upravo ta banka otvorila svoju podružnicu i u Srbiji.

Rim fajnens u Emiratima nudi širok opseg usluga, od potrošačkih zajmova, preko finansiranja kupovine automobila i nekretnina, do kreditiranja malih i srednjih preduzeća.Iako dolazi iz muslimanske zemlje, Rim fajnens je konvencionalna banka, što znači da osim islamskog bankarstva nudi i konvencionalne bankarske usluge.

Islamsko bankarstvo zabranjuje bilo naplaćivanje bilo kakvih kamata, tako da su banke u muslimanskim zemljama razvile proizvode koji zaobilaze ovu zabranu.

Tako se često koristi opcija da umesto da klijentu pozajmi novac da kupi neki predmet, banka ga sama kupi i onda po višoj ceni proda klijentu, dozvoljavajući mu da plati u ratama.

Zbog toga u ponudama islamskih banaka cena kredita nije izražena nivoom kamatne stope, nego nivoom profita koji banka uzima.

Slično je i kod finansiranja poslovnih projekata, kada banka uzima „kamatu“ čiji iznos zavisi od visine profita kompanije. Kada firma otplati ceo iznos zajma, ona sa bankom zaključuje sporazum o podeli profita. Alternativno, banke mogu da ulože u samu kompaniju, kada banka deli i rizik i profit sa klijentom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana