Tekst objavljen: 12.08.2016 14:00        


Firme i građani se sve češće okreću jeftinijim i bržim novčanim transakcijama. Čak 4.010 milijardi dinara veća vrednost internet naloga u odnosu na papirne. Raste i promet preko mobilnog bankarstva.

Elektronsko plaćanje polako istiskuje keš

Sve više firmi i građana svoje račune plaća ne uzimajući papir u ruke. Podaci Narodne banke Srbije i Uprave za trezor Ministarstva finansija pokazuju da su lane prvi put prevagu nad papirnim nalozima na šalterima banaka, i po broju i po vrednosti, odnela plaćanja preko - interneta.
 
Lane smo 72 miliona puta čekali u redovima pred šalterima da bismo potpisali transakcije vredne 10.768 milijardi dinara. Istovremeno smo putem kompjutera i mobilnih telefona dali više od 100 miliona naloga za prenos para "teških" 14.778 milijardi dinara. Razlika je čak 4.010 milijardi u korist elektronskih transfera.

Ovaj trend zabeležen je prvi put sredinom protekle godine i, sudeći prema zvaničnim podacima, nastavio se i u narednom periodu.

- Dolazak na šaltere svojstven je starijim sugrađanima i penzionerima, koji radije svoje račune plaćaju u samoj banci. Mlađi ne vole da gube vreme na nepotrebne dolaske u banku i svoje troškove u najvećoj meri namiruju preko elektronskog bankarstva, a sve češće i kroz posebne aplikacije na mobilnim telefonima - ističu na šalterima beogradskih banaka.

- Gotovo da ne postoji nijedan novi klijent koji u okviru svog paketa tekućeg računa nije uzeo i mogućnost elektronskog bankarstva. Za plaćanja preko interneta ne postoje provizije, ili su minimalne. Oni koji vole da imaju papirni dokaz da su namirili neki dug, za "infostan" ili struju na primer, uvek mogu da dođu u banku i dobiju odštampani i pečatirani primerak ukoliko im zatreba.

Podaci Narodne banke Srbije pokazuju da 1,4 miliona bankarskih klijenata u Srbiji plaća svoje troškove bez odlaska na šalter, putem interneta. Poredeći lanjsku sa 2014. godinom i ovde primećujemo rast broja klijenata koji su sa bankama ugovorili korišćenje ovakvih usluga.

I mobilni telefon postaje sve interesantniji građanima koji na ovaj način "barataju" svojim tekućim računima. Iako ih je tek 464.167, to je gotovo tri puta veći broj korisnika mobilnog bankarstva nego što ih je bilo u 2014. godini.

Gotovina

Kada je reč o gotovinskim plaćanjima, prema podacima NBS, lane su ukupno 2.403 milijarde dinara u kešu uplaćene na bankarske račune firmi i građana u Srbiji, dok je sa istih tih računa isplaćeno ukupno 1.797 milijardi dinara. I dok su nam lane više uplaćivali gotovine na račune u odnosu na 2014. godinu, i to za 134 milijarde dinara, istovremeno smo podizali manje keša, za 14 milijardi dinara, u odnosu na godinu pre.

Prinudna naplata
Ne bave se bezgotovinskim plaćanjem samo privrednici i građani. Podaci Trezora i NBS obuhvataju i bezgotovinske naloge za naplatu po osnovu sudskih i raznih drugih rešenja. Tokom prošle godine zabeleženo su tačno 3.184 ovakve transakcije, vredne ukupno 28 miliona dinara. Kada je reč o prinudnoj naplati sa raznih računa, ovakvi nalozi izdati su u čak 1,66 miliona slučajeva, a ukupna isprometovana vrednost kroz blokade računa premašila je 80 miliona dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mobilno plaćanje plaćanje računa šalteri gotovina plaćanje preko interneta elektronsko plaćanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana