Tekst objavljen: 06.10.2015 11:30        


Elektronsko poslovanje inspektora doprineće smanjenju sive ekonomije i korupcije, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Željko Ožegović.  

Elektronski inspektori protiv sive ekonomije

Ožegović je rekao da elektronske komunikacije omogućavaju brži i efikasniji način poslovanja, da je zato cilj uvođenje elektronskog inspektora i dodao da je uvođenje elektronskog inspektora komplikovan proces i da će zaživeti 2018. godine.

"Izdati su stručni vodiči, trenutno je obuka inspektora, a na kraju sve treba da se završi izradom informacionog sistema koji će objediniti sve inspekcije", istakao je Ožegović za RTS.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave je napomenuo da će elektronsko poslovanje inspektora biti višestruko korisno.

"Pored toga što će moći da imaju uvida u to šta rade kolege, što do sada nije bio slučaj, elektronsko poslovanje će omogućiti da se u bazi podataka vide oni koji zaista legalno posluju, i da oni budu predmet ređih kontrola. A tamo gde su veći rizici od nekih nelegalnih radnji tamo će biti posvećena veća pažnja inspektora", napomenuo je Ožegović.

Na podsećanje da nema dovoljno inspektora, Ožegović je rekao da će se raditi na povećanju broja onih koji kontrolišu subjekte koji posluju, ali isto tako će se raditi i na njihovom opremanju najnovijom tehnologijom, a sve u cilju efikasnije borbe protiv korupcije.

Govoreći o novom Zakonu o inspekcijskom nadzoru, Ožegović je podsetio da njegova puna primena počinje od 2016. godine, dok su neke odredbe već stupile na snagu od 1. avgusta.

Ožegović je najavio da će se o prvim rezultatima primene Zakona tek govoriti, ali je dodao da je za sada evidentan broj povećanja novoregistrovanih subjekata, među kojima prednjače zanatsko-trgovačke radnje.

Na pitanje o zakonu o platnim razredima, Ožegović je odgovorio da je nacrt tog zakona odavno gotov, a da je problematična i komplikovana bilo izrada kataloga radnih mesta, što je obiman posao.

Prema njegovim rečima, predlog tog zakona trebalo bi da bude na vladi do kraja oktobra, odnosno početkom novembra, jer je ideja da usvajanjem tog zakona počne primena od 1. januara 2016. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zakon o fiskalnim kasam kontrola privrednika inspektori siva ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana