Tekst objavljen: 18.10.2017 11:46        


Svim korisnicima biće omogućeno da preko svog mobilnog telefona koriste kvalifikovani elektronski potpis u transakcijama i elektronskoj komunikaciji, a elektronski dokument biće izjednačen sa papirnim, utvrđeno je Zakonom o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju, koji je danas usvojila Skupština Srbije.

Elektronski dokument konačno izjednačen s papirnim

To bi trebalo da omasovi primenu kvalifikovanog elektronskog potpisa koji će biti ekvivalent svojeručnom potpisu.

Do sada je, zbog komplikovane procedure, svega 360.000 građana koristilo usluge elektronskog potpisa, odnosno pet odsto stanovništva.

Kvalifikovani elektronski potpis omogućiće potpuno sigurnost, bezbednost i visok stepen pouzdanosti, a zakonom su utvrđeni različiti postupci identifikacije.

U zavisnosti od stepena rizika od zloupotreba i moguće štete, postojaće tri nivoa identifikacije - osnovni, srednji i visoki.

Novim zakonom biće uveden i elektronski pečat za pravna lica, a predviđeno je i formiranje elektronskog magacina za čuvanje dokumentacije. Pravna lica imaće elektronski pečat koji će istovremeno biti zamena za pečat i svojeručni potpis ovlašćenog lica zajedno, odnosno imaće punopravnu snagu.

To rešenje će omogućiti i povezivanje različitih informacionih sistema i institucija koje mogu da razmenjuju pečatirana elektronska dokumenta.

Elektronski magacinSlanje takvih dokumenata biće sa većim stepenom pouzdanosti, jer elektronska dostava omogućava da se vidi tačno vreme slanja i prijema svakog dokumenta što je bitno za sudske i upravne postupke. Usluga kvalifikovane elektronske dostave je zamena za uslugu preporučene pošiljke, omogućava pouzdanost i sigurnost da će doći na adresu na koju je dokument i poslat.

Formiranje elektronskog magacina za čuvanje dokumentacije je važno zbog privrede, ali će i dalje postojati obaveza čuvanja dokumenata u papirnom obliku.

Zakon, prema rečima predlagača, treba da omogući dalju modernizaciju javne uprave, a građanima da obezbedi lakši pristup uslugama javne vlasti, kao i da omogući prelazak na elektronsko poslovanje, da otkloni sve prepreke za brže efikasnije i jeftinije poslovanje, što je korist i za gradjane, privredu i javnu uprave.

Matić: Zakon je osnova za unapređenje elektronskog poslovanjaDržavni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, pozdravila je donošenje Zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju, koji je usvojila Skupština Srbije.

Ona je ocenila da taj zakon predstavlja regulatornu osnovu za unapredjenje i veću primenu elektronskog poslovanja i elektronske komunikacije, odnosno da će njime biti omogućeni pouzdana elektronska identifikacija i elektronska dostava, koje će imati istu pravnu snagu kao i potpis, pečat i podnošenje dokumenata u papirnoj formi.

Ovo je samo početak oslobadjanja od viška papirologije koja je do sada bila obavezna u komunikaciji i poslovanju izmedju građana, državnih organa i privrednih subjekata, sa više od stotinu propisa koji podrazumevaju korišćenje papirnih dokumenata. Sa druge strane, prelazak na elektronsku identifikaciju i upotrebu elektronskih dokumenata i dostave, omogućiće i bržu poslovnu komunikaciju i privredjivanje uopšte, kao i efikasniju javnu upravu“, istakla je Matić u pianoj izjavi dostavljenoj medijima.

Najavila je da će biti doneto i 17 podzakonskih akata kojima se definišu elektronska identifikacija, elektronska dostava i čuvanje dokumenata, potpis u klaudu i druge usluge od poverenja u elektronskom poslovanju, kao i uspostavljanje mreže pružalaca usluga od poverenja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
elektronska dokumenta papirna dokumenta Novi zakon

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana