Tekst objavljen: 12.05.2016 15:44        


Globalna tražnja za zlatom je porasla u prvom tromesečju 2016, jer investitori traže sigurna utočišta zbog finansijskih turbulencija koje su ugrozile cene sirovina, saopštio je danas Svetski savet za zlato (WGC).

Ekonomska nestabilnost podgreva tražnju za zlatom

Ukupna tražnja za zlatom je u periodu januar-mart iznosila 1.290 tona, što je za 21 odsto više u odnosu na prvi kvartal 2015. godine i druga rekordna kvartalna tražnja, navodi se u izveštaju WGC-a, a prenosi agencija Frans pres.

Najveća tražnja za zlatom je, prema podacima Saveta, evidentirana u poslednja tri meseca 2012. godine kada je iznosila 1.290,6 tona.

"Najnovije povećanje je odraz zabrinutosti investitora u pogledu ekonomske krhkosti i neizvesnosti finansijskog okruženja. Trenutno, globalna tražnja za nakitom je pala za 19 odsto, jer više cene, industrijske akcije u Indiji i usporavanje kineske ekonomije, odlažu kupovine većine potrošača", saopštio je Savet za zlato.

U prvom kvartalu, cene zlata su porasle za 17 odsto, da bi početkom maja dostigle 15-mesečni maksimum od 1.303,82 dolara za uncu.

Zlatom se juče trgovalo po ceni od 1.276,85 dolara za uncu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cene zlata zlato investitori

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana