Tekst objavljen: 07.12.2018 14:31        


Privredi od 1. januara energija će poskupeti za petinu. Ekonomisti: neće uticati na cene proizvoda i usluga. Od 1. januara 2019. privreda koja je za dobavljača izabrala "Elektroprivredu Srbije", struju će plaćati za petinu više.

Ekonomisti: Skuplja struja neće uticati na cene proizvoda

Značajno skuplji kilovati, međutim, uveravaju i ekonomisti i proizvođači, neće se preliti na cene. Gornju granicu odrediće standard kupaca.

EPS je svojim kupcima u privredi poslao ponudu sa novim cenama, višim za tačno 20,2 odsto. I prošle godine u ovo vreme preduzećima je EPS ponudio kilovate po cenama višim za 21 odsto. Tržište struje je za privrednike otvoreno pre nekoliko godina. I preduzeća imaju slobodu da biraju snabdevače struje i gasa. Njihov izbor najčešće se zadrži kod EPS jer srpska elektroprivreda i dalje ima najpovoljnije cene.

Električna energija značajna je stavka u troškovima preduzeća, ali privrednici mahom kažu da se skuplja struja neće toliko odraziti na njihove cenovnike.

- Sve će to regulisati tržište, koje će odrediti koliko će se cene struje preliti na naše proizvode - kaže Ninko Tešić, direktor kompanije "Impol Seval".

- Činjenica je, ipak, da će novi troškovi sigurno loše uticati na naše poslovanje. Od oktobra izdvajamo više za gas, a od januara ćemo imati i dodatni trošak za struju. Imali smo više ponuda za snabdevanje strujom, ali smo izabrali EPS, jer je, ipak, povoljniji.

I ekonomista Ivan Nikolić ne veruju da će nove cene struje za privrednike uticati na cene proizvoda i usluga. Smatra da će prelivanje poskupljenja na cene, ipak, nivelisati tržište, jer privrednici imaju svoju računicu do koje granice će biti konkurentni i da li će sa novim cenama moći da opstanu na tržištu.

- Ako znamo da je poskupljenje nužno, kao što jeste, sada je bio najbolji trenutak da se to uradi, jer ostalih pritisaka nema - kaže Nikolić.

- Inflacija je niska, cene nafte su mirne, čak su sada u padu, pa drugih rizika nema. S druge strane, većina proizvođača zna da cene struje koje nudi EPS su i sa povećanjem najniže. Ne samo u Srbiji, nego u čitavom regionu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Nema promena

Ugovori sa snabdevačima struje potpisuju se na najmanje godinu dana. EPS je jedan od malobrojnih snabdevača koji se obavezao da cene neće menjati dok traje ugovorna obaveza. Ministar energetike Aleksandar Antić kaže da poskupljenje važi za one kupce koji sada potpisuju ugovor sa EPS. On ističe da cenu električne energije diriguju berzanske cene.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
struja ekonomija privreda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana