Tekst objavljen: 30.09.2015 11:51        


Dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić ocenio je da se najnovije jačanje dinara može povezati i sa nešto većim prilivom deviza koji su unele izbeglice u Srbiju, ali kao faktor koji je doprineo jačanju nacionalne valute navodi i značajan pad kamatnih stopa na devize.

Ekonomisti o jačanju dinara, 120 za evro i na kraju god

Taj "gep" u korist dinara je, kako dodaje, sada dosta veliki, te mnogi investitori ulažu u dinarske trezorske hartije od vrednosti što povećava tražnju za domaćom valutom.

Dinar je danas nastavio rast za 0,1 odsto prema evru, nakon što je NBS kupila juče 50 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu, i zvanični srednji kurs je 119,7491 dinara za jedan evro, što je novi najviši nivo domaće valute od početka ove godine.

Nacionalna valuta prema zajedničkoj valuti evrozone vredi 0,5 odsto više nego pre mesec dana a 0,8 odsto manje nego godinu ranije, saopštila je NBS.

Najniža vrednost dinara prema evru ove godine bila je 29. januara, 123,57 dinara.
Hanić kaže da jačanje dinara do kojeg je došlo nije tako veliko i da ulaži u red uobičajenih oscilacija i opredeljenja NBS da dozvoli određene oscilacije u pogledu kursa dinara prema evru.

On takođe očekuje da će dinar biti stabilan i u dužem periodu do kraja godine i da će njegove oscilacije biti plus minus dva do tri posto.

On napominje da jačanje dinara ne bi trebalo da se dozvoli u dužem periodu, jer bi to, kaže, nepovoljno delovalo na deviznu poziciju zemlje, s obzirom da jak dinar deluje stimulativno na uvoz, a destimuliše izvoz.

I ekonomista Goran Nikolić kaže da je politika sprečavanja jačanja dinara dobra zato što bi u suprotnom došlo do urušavanja spoljnotrgovinskog bilansa. "Sa druge strane, takva politika NBS je dobra i sa aspekta budžeta jer jak dinar smanjuje prihode od uvoznog PDV-a, koji čini dve trećine ukupnog PDV-a, a između ostalog smanjuje i prihode od akciza", ukazao je Nikolić.

Sagovornik Tanjuga ocenjuje da kretanje kursa ukazuje da će se obistiniti projekcija Ministarstva finansija zacrtana u Fiskalnoj strategiji, a po kojoj će prosečan kurs u ovoj godini biti 120 dinara za jedna evro.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Citalac Redovni 30.09.2015 14:12

    Po mojoj teoriji, Drzava redovno menja svoje devize (iz uzetih kredita) kako bi isplatila penzije, plate i ostale svoje troskove.
    Dakle, nista neobicno pod kapom nebeskom.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stabilan dinar dinar euro jačanje dinara nbs ministarstvo finansija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana