Tekst objavljen: 28.05.2014 15:50        


Udruženje bankarskih klijenata Efektiva uputilo je bankama poziv u kojem traži da se jasno izjasne i ponude klijentima koji su pretrpeli štetu zbog poplava, moratorijum na otplatu kredita, odnosno "pauzu" naplate rata za kredit u narednih šest meseci.

Efektiva traži od banaka moratorijum na otplatu kredita

- Moratorijum bi omogućio neplaćanje kreditnih obaveza prema bankama u roku od šest meseci, kako bi oštećeni u tom periodu mogli da saniraju štetu nastalu na domovima ili poslovnim objektima - navedeno je u saopštenju.

Sa druge strane, dodaju, to bi i bankama omogućilo održavanje kredita kroz adekvatno obezbedjenje, budući da je znatan deo objekata pod hipotekomv oštećen u poplavama, a to je banci garant za urednost vraćanja kredita.

Druga mera je, prema Efektivi, hitna isplata novca koje su neke banke naplatile povećavanjem redovne kamate tokom otplate kredita, jer su mnoge banke izgubile sudski spor po tom osnovu.

- Takođe, tražimo i od Narodne banke Srbije da makar kratkoročno izmeni regulativu kojom bi se bankama omogućilo da lakše i efikasnije pristupe realizaciji olakšica za oštećene klijente, kaže se u saopštenju Efektive.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke klijent banke klijenti banke prava klijenta banke zaštita klijenata banke kašnjenje u otplati otplata duga otplata kredita poplave

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana