Tekst objavljen: 19.03.2020 15:50        


Evropski berzanski indeksi u četvrtak prepodne su porasli, odmaknuvši se od najnižih nivoa u poslednjih sedam godina, nakon što je Evropska centralna banka (ECB) pokrenula program vanredne kupovine obveznica u vrednosti 750 milijardi evra, unevši tračak svetla u zdravstvenu krizu koja potresa evropski kontinent

ECB program otkupa akcija "odlepio" indekse od najnižih nivoa

Nakon vrlo volatilnog kretanja panevropskog Stoxx 600 indeksa dan ranije, jutros oko 9,30 sati bio je u plusu 1,55 odsto, "odlepivši" se od najnižih nivoa u sedam godina.

Istovremeno, londonski Ftse indeks ojačao je 1,55 odsto, na 5.159 bodova, frankfurtski DAX za 1,63 odsto, na 8.579 bodova, a pariški CAC za 3,54 odsto, na 3.887 bodova.

Evropska središnja baka noćas je najavila novi "vanredni pandemijski program kupnje" obveznica vrednih 750 milijardi dolara, kako bi pomogla evropskoj privredi.

"ECB će osigurati da svi privredni sektori ostvare korist od poboljšanih financijskih uslova koji će im omogućiti da apsorbuju taj šok. To se jednako odnosi na porodice, kompanije, banke i vlade. Upravni odbor učini će sve što je nužno unutar svog mandata", stoji u saopštenju ECB-a.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

I japanska središnja banka pokrenula je kupovinu japanskih državnih obveznica u iznosu od 9,2 milijarde dolara. Australijska središnja banka jutros je, po drugi put u mesec dana, spustila ključne kamate, i to na rekordno niskih 0,25 posto i najavila otkup državnih obveznica.

Do sada je potvrđeno više od 218.000 slučajeva zaraze koronavirusom u svetu i najmanje 8.800 umrlih, poslednji su podaci sa Univerziteta Johns Hopkins.

I dok je većina deoničkih sektora na evropskim berzama u plusu, pri čemu najviše bankarski i naftni, deonice putničkih i turističkih kompanija ponovno su u minusu, u proseku za 3 posto jer investitore brine da će celi sektor potpuno da kolabira.

Nemačka Lufthansa objavila je danas da vazduhoplovna industrija možda neće uspeti da preživi bez državne pomoći ako pandemija koronavirusa potraje duže vreme.

Ranije, na azijskim berzama investitori nisu bili impresionirati tim merama, pa su berzanski indeksi ponovno zaronili u negativno područje jer se ulagači plaše recesije, s obzirom da su mnogi sektori u najvećim svetskim privredama paralizovani zbog strogih mera u borbi protiv koronavirusa.

Tokijski Nikkei potonuo je danas 1,04 posto, na 16.552 boda.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
berza berzanski indeksi korona virus vesti sa berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana