Tekst objavljen: 10.11.2015 8:34        


Evropska centralna banka (ECB) suočena je sa novim tužbama od strane nemačkih evroskeptičnih političara zbog obimnog programa kupovine obveznica država evrozone, rekli su za Frans pres izvori upoznati sa situacijom. 

ECB opet pred sudom zbog kupovine obveznica

Novu parnicu protiv kvantitativnog labavljenja koje sprovodi ECB pokrenuo je pred Ustavnim sudom Nemačke bivši poslanik Peter Gauvajler, inače veliki protivnik međunarodnih programa za pomoć Grčkoj.

Gauvajler je izjavio da ECB "nema pravo da aktivno stvara inflaciju kroz obimne monetarne intervencije".
Drugu tužbu pokrenuo je Savez za napredak i obnovu (ALFA) na čelu sa Berndom Lukeom, bivšim liderom antievopske partije Alternativa za Nemačku. Luke tvrdi da ekstremno niske kamatne stope u ECB smanjuju povrat štedišama, čime oni zapravo finansiraju javni dug Grčke i drugih posrnulih zemalja evrozone.

ECB je u martu lansirala šemu otkupa obveznica država evrozone vrednu 1.100 milijardi evra odnosno 60 milijardi evra mesečno do septembra 2016, u cilju podsticanja inflacije koja je u septembru usporila na minus 0,1 odsto. Iako pad cena zvuči kao dobra vest za potrošače, on može dovesti do vrtloga pada tražnje i rasta broja otkaza, budući da kupci odlažu kupovinu u očekivanju da cene dodatno padnu.

ECB je u junu odnela "pobedu" kada je Evropski sud pravde presudio da je šema kupovine obveznica legalna, nakon što su evroskeptici iz Nemačke tužili banku zbog direktnih monetarnih transakcija (OMT), odnosno neograničene kupovine obveznica zemalja evrozone koje su imale problema sa finansiranjem, uz uslov da zemlje pokrenu reforme.

Podnosioci tužbe navode da takva odluka ECB može naneti gubitke kako samoj banci, tako i članicama evrozone kao što je Nemačka, dodajući da program OMT iskače iz okvira nadležnosti ECB i krši zabranu monetarnog finansiranja vlada.

"ECB se ponaša kao Centralni komitet, koji se preselio iz Moskve u Frankfurt. Oni misle da mogu da rade šta hoće sa novcem građana. U parlamentarnim demokratijama, građani odlučuju o novcu poreskih obveznika", rekao je tada za Rojters Gauvajler.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ecb sud tužba novac građani Grčka reforme obevznice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana