Tekst objavljen: 14.07.2015 13:29        


Posrnuli finansijski sektor EU pokazuje nove znake oporavka, a banke povećavaju konkurentnost kroz sniženje standarda kreditiranja, pokazalo je istraživanje Evropske centralne banke (ECB).

ECB: Evropski bankarski sektor u oporavku

ECB navodi da banke ublažavaju standarde kreditiranja preduzeća, što je ohrabrujući znak, budući da se hronično slaba kreditna aktivnost u evrozoni krivi za nedovoljno snažan oporavak 19 zemalja koje kao valutu koriste evro, prenosi agencija Frans pres.

"U julu 2015, anketa o kreditiranju u bankama evrozone pokazala je da su standardi kreditiranja kompanija ublaženi u drugom kvartalu, što je dovelo do jačanja konkurentnosti među bankama", navodi ECB, dodajući da su banke ublažile i standarde kreditiranja domaćinstava, kao i da je zabeležen rast tražnje zajmova.

ECB se ranije žalila da ultra labava monetarna politika koju sprovodi ne pomaže realnoj ekonomiji, jer banke sredstva koja povlače iz ECB ne prosleđuju dalje u vidu kredita, pre svega malim i srednjim preduzećima, koja su stub ekonomije evrozone.

U pokušaju da reši taj problem, ECB je snizila kamatne stope na nove rekordne minimume i pokrenula niz programa pomoću kojih upumpava likvidnost u privredu, uključujući i program kupovine državnih obveznica članica evrozone.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ecb banke bankarski sektor EU evrozona frans pres

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana