Tekst objavljen: 15.04.2015 10:51        


Situacija u Grčkoj je zabrinjavajuća, a grčki bankrot bi mogao imati efekat "širenja zaraze" na ostale članice evrozone, tvrdi član Upravnog saveta Evropske centralne banke (ECB), Klas Knot. "

ECB: Bankrot Grčke bi imao efekat epidemije

"Ako se nastavi odliv depozita, već uzdrmana likvidnost grčkih banaka će se pogoršati", napisao je Knot u polugodišnjem izveštaju ECB-a o finansijskoj stabilnosti u evrozoni, a javlja njujorška agencija Blumberg.

Knot je, takodje, naveo da bi bankrot vlade u Atini teško pogodio privredu Grčke, kao i da su posledice jednog takvog dogadjaja na ostale članice evrozone i dalje neizvesne.

Grčka, kao najzaduženija država u Evropi, trenutno je u pregovorima sa ostalim partnerima iz evrozone i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o uslovima međunarodnog paketa pomoći vrednog 240 milijardi evra.

U slučaju da ne postigne dogovor sa kreditorima, Grčka će ostati bez novca, zbog čega bi se u narednih nekoliko nedelja mogla suočiti sa bankrotom i potencijalnim izlaskom iz evrozone, piše Blumberg.

Prema rečima Knota, Grčka mora da nastavi sa ekonomskim reformama i da ispuni uslove iz paketa pomoći.

"To je važno za stabilnost Grčke i za stabilnost evrozone", ocenjuje on.

U uslovima grčke dužničke krize, prinosi na obveznice ostalih zaduženih evropskih članica, poput Italije, Španije, Portugalije i Irske, pali su na rekordno niske nivoe, zahvaljujući pokretanju ECB-ovog programa otkupa obveznica.

"ECB-ov program kvantitativnog labavljenja zapravo maskira opasnost od bankrota, kao na primer ono što bi se moglo dogoditi sa Grčkom. Dok su banke smanjile izloženost grčkom dugu, ova izloženost se možda prebacila ili sakrila na nekom drugom mestu, a kao što biva u svakoj krizi, stvari se obično ne kreću pravolinijski", izjavio je šef investicionog odeljenja banke HSBC, Stiven Mejdžor.

Zvanična Atina planira da do 24. aprila odblokira preostalih sedam milijardi evra pomoći iz postojećeg kreditnog aranžmana, podseća njujorška agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Grčka grčka kriza bankrot Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana