Tekst objavljen: 10.03.2014 15:00        


Za normalan život prosečne porodice u Srbiji mesečno je potrebno minimum 120.000 dinara, odnosno nešto više od dve prosečne zarade, piše Blic.

Dve prosečne plate neophodne tek da se preživi

Odnos potrošačke korpe i plate, gledano očima statistike, poslednjih godina pokazuje da je prosečnoj porodici uvek nedostajalo novca da namiri osnovne životne potrebe. Najnoviji podatak je da je korpa za trećinu teža u odnosu na platu.

Toliko nedostaje da bi se podmirilo najosnovnije. Inače, zvanična potrošačka korpa ne obuhvata troškove za struju, komunalije...

- Većina nema dovoljno novca. Za normalni život četvoročlane porodice, i to ako se živi u urbanom mestu, potrebno je 150.000 dinara, odnosno tročlanoj je neophodno 120.000 - kaže za Blic Dragovan Milićević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine.


izvor: Blic

Pošto uvek nedostaje novca, kako ukazuje Milićević, domaćinstva su primorana da štede. Najčešće na kupovini odeće i obuće, a zatim i na kulturi.

- Štedi se na garderobi, na ishrani. Umesto boljih namirnica, kupuju se one lošijeg kvaliteta. Mnogi redukuju izlaske, druženja... - ukazuje on za Blic.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
potrošači životne namirnice namirnice potrošačka korpa životni troškovi troškovi života Srbija standard

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana